Skip to Content

Uudet Itämaan tietäjät esittelyssä: Johanna Kiviranta

Suomalais-Venäläinen kauppakamari juhlii 100-vuotiasta Suomea tarjoamalla Venäjän-kaupasta kiinnostuneelle opiskelijoille mahdollisuuden osallistua maksutta SVKK:n järjestämiin koulutuksiin, seminaareihin ja ajankohtaiskatsauksiin. Vuoden aikana esittelemme myös Venäjään liittyviä opintoja tekeviä opiskelijoita Venlassa ja kotisivuillamme. Uudet Itämaan tietäjät -hankkeemme on osa virallista Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa.

Johanna Kiviranta

Opiskelupaikka ja pääaine: Tampereen yliopisto, hallintotiede
Opinnot aloitettu: 2011 (arvioitu valmistuminen 2017)
Linkki LinkedIn-profiiliin

Mikä sai kiinnostumaan sinut Venäjästä?

Aluksi kiinnostuin venäjän kielestä, koska monesta eri suunnasta kuuli, että sen osaajia tarvitaan työelämässä. Kielen opinnot johdattivat kiinnostumaan maasta laajemminkin, ja lopulta päädyin sinne myös vaihtoon. Aluksi ajatuksena oli kieliosaamisen syventäminen, mutta myöhemmin myös kiinnostuminen Venäjän yhteiskunnasta ja kehityksestä ohjasivat vaihtopaikan valintaa.

Mitä opiskelet ja mistä aiheesta kirjoitat lopputyötäsi?

Opiskelen Tampereen yliopistossa pääaineena hallintotieteitä ja sivuaineena Venäjän ja Itä-Euroopan opintoja Aleksanteri-instituutissa. Kirjoitan gradua aiheesta “Vienninedistäminen verkostossa – Team Finland Venäjällä”, jossa käsittelen Suomen julkishallinnon rahoittamia vienninedistämispalveluita, niiden järjestäytymistä Team Finland -konseptiksi ja Venäjän toimintaympäristön vaikutusta vienninedistämiseen.

Miksi valitsit juuri kyseisen aiheen?

Minua kiinnostavat vientitoiminnot, suomalaisyritysten kansainvälistyminen ja julkishallinnon toiminta viennin ja kansainvälistymisen tukena. Ajauduin aiheen pariin oikeastaan hieman sattumalta, sillä aluksi ajattelin tehdä gradun Venäjän-vienninesteistä. Totesin aiheen olevan kuitenkin jo varsin hyvin katettu, joten päädyin tarkastelemaan sitä, mitä julkishallinto tekee. Lisäksi Team Finland -konsepti kiinnostaa.

Osaatko venäjää ja seuraatko aktiivisesti Venäjän tapahtumia?

Osaan Venäjän kieltä varsin hyvin. Ylläpidän kielitaitoani seuraamalla aktiivisesti Venäjän tapahtumia venäläisestä mediasta, suomalaisesta venäjänkielisestä mediasta, sekä seuraamalla esimerkiksi Twitterissä venäläisiä vaikuttajia ja ajattelijoita. Lisäksi seuraan Venäjän tapahtumia myös kansainvälisestä lehdistöstä, sikäläisten ystävieni kautta sekä paikan päällä käymällä.

Matkusteletko siis useinkin Venäjälle?

Minulla on Venäjälle vuosiviisumi, jota pyrin käyttämään mahdollisimman usein. Useimmiten matkani suuntaavat Pietariin ja Moskovaan helpon matkustamisen ja ystävyyssuhteiden vuoksi. Toukokuussa minulla alkaa puolen vuoden työharjoittelu Suomen suurlähetystössä Astanassa, Kazakstanissa.

Minkälaisissa työtehtävissä haluaisit nähdä itsesi tulevaisuudessa?

Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä kansainvälisen kaupan parissa tai esimerkiksi konsulttina Venäjän kauppaan liittyvissä toimissa. Erityisiä vahvuuksiani Venäjän toimintoihin on kokemukseni Venäjästä toimintaympäristönä ja kykyni sopeutua sen vaatimuksiin. Lisäksi kielitaito on merkittävä etu. Vahvin osaamisalani on organisaatiotuntemus, eli esimerkiksi se, miten organisaatiot ja verkostot rakentuvat, miten niitä voi kehittää ja miten muutosta johdetaan.

Back top top