Skip to Content
Jäsenyritykset

Hyvin hallittu on puoliksi tehty

Vuonna 2013 yhdysvaltalainen sisäiseen hallintaan ja riskienhallintaan erikoistunut yritys InC Blue perusti Suomeen tytäryhtiön tukikohdaksi Baltian ja lähialueiden toimintaa varten, Venäjä mukaan lukien. Tytäryhtiö perustettiin juuri Suomeen, sillä emoyhtiö näki maan turvallisena ja vakaana sijoittumispaikkana.

Teksti ja kuva: Patrik Saarto

Koko artikkelin lukeminen edellyttää kirjautumisen jäsentunnuksilla.

Suomi oli tuttu myös konsernin johdossa – hallituksen puheenjohtaja oli opiskellut nuoruudessaan Helsingin yliopistossa. InC Blue tähyää nyt syvälle Venäjän toimintaympäristöön – ja aikoo yhdistää länsimaiset työskentelytavat venäläisiin olosuhteisiin, kertoo InC Bluen Suomen tytäryhtiön johtaja Inessa Šundejeva.

InC Bluen sisäisen hallinnan palvelu on suunnattu pääasiassa suurille ja keskikokoisille yrityksille, joilla on tyypillisesti monimutkainen rakenne ja maantieteellisesti laajalle levittäytynyt toiminta. Liikevaihto on yleensä yli 50 miljoonaa dollaria. Pienemmissä yrityksissä johto todennäköisemmin tietää, missä yrityksessä mennään.

– Kun yritys kasvaa, liiketoiminnan hallinta tulee vaikeammaksi, etenkin laajasti levittäytyneillä yrityksillä, joilla on paljon osastoja ja johtajia vastuussa eri asioista. Omistajien ja johdon tulee vaikeammaksi pysyä perillä siitä, mitä liiketoiminnassa tapahtuu, Šundejeva hahmottelee.

Siksi yrityksessä tulisi olla hyvin määritelty sisäisen hallinnan rakenne, hyvin määritellyt prosessit ja vastuut. Se tuo selkeyttä liiketoimintaan – myös työntekijöille itselleen.

– Menestyvät, kasvavat yritykset ovat tyypillisesti hyvin hallittuja. Henkilökunnan ei tarvitse jatkuvasti sammutella tulipaloja, vaan he voivat keskittyä tuotteisiin, asiakkaisiin ja markkinoihin. Heidän ei tarvitse olla huolissaan, että asiat menevät talon sisällä vinoon ja etsiä jatkuvasti resursseja ongelmien korjaamiseen, Šundejeva kuvailee.

”Menestyvät, kasvavat yritykset ovat tyypillisesti hyvin hallittuja.”

Ikioma menetelmä

InC Blue työskentelee yhdessä yrityksen johdon kanssa tavoitteenaan kehittää liiketoiminnan prosesseja ja valvontaa. Yhtiön oma metodologia tarjoaa johdonmukaisen menetelmän niin hallinnon, riskienhallinnan kuin lainmukaisuuden kehittämiseen. Se pitää sisällään valvontatyökalujen suunnittelun, kokeilun ja käyttöönoton hyödyntäen niin manuaalisia kuin tietoteknisiä sovelluksia.

– InC Bluen menetelmä paljastaa, mitä yrityksessä todella tapahtuu, jotta riski varojen väärinkäytöstä vähenee ja liiketoiminta on kestävällä pohjalla, Šundejeva sanoo.

InC Blue työskentelee tiiviisti myös tilintarkastusyhtiöiden kanssa, etenkin Yhdysvalloissa, jossa merkittävä osa työstä liittyy Sarbanes-Oxley-lain vaatimuksiin. InC Bluen menetelmä yhdistää viranomaisten tekniset vaatimukset globaaleihin COSO- ja CoBiT-standardeihin ja on itsessäänkin hyvin selkeä rakenteeltaan.

– Meidän dokumentointimme on hyvin selvää – me emme vain kierrä ympäriinsä puhumassa ihmisille ja tee siitä raporttia, vaan se on hyvin strukturoitua. Me dokumentoimme kaiken – mitä testattiin, mitä löydettiin, mitä epäkohtia on, se on hyvin selkeää. Mikään ei ole subjektiivista, kaikki perustuu faktoihin, Šundejeva kertoo prosessista.

”Me dokumentoimme kaiken – mitä testattiin, mitä löydettiin, mitä epäkohtia on.”

Back top top