Skip to Content
Klubit

Ateneum jatkaa Venäjä-yhteistyötään – “Meillä on tulossa upeita projekteja Venäjän museoiden kanssa”

Helmikuussa avattu Natalia Goncharovan näyttely on avannut uusia yhteyksiä Venäjälle.

Tavallinen taiteenkuluttaja näkee taidenäyttelystä vain sen hohtavimman jäävuoren huipun, eli valmiin näyttelyn. Avajaispäivää edeltää vuosien valmistelutyö, jossa teosten ja aikataulujen kokonaisuus on sovitettava palapelin lailla yhteen useiden eri kokoelmien ja tahojen kanssa.

Ateneumin taidemuseossa avattiin helmikuussa venäläisen avantgarden eturiviin kuuluvan Natalia Goncharovan (1881-1962) näyttely, joka tarjoaa yli sata teosta maalauksista pukuihin ja lavastusluonnoksiin. Aikaisemmin Lontoon Tate Modernissa ja Firenzen Palazzo Strozzissa olleista näyttelyn teoksista valtaosa nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Ateneum on esitellyt maailmankuulua venäläistä taidetta läpi historiansa. Jatkumon myötä aukeaa yhä edelleen uusia yhteistyön versoja.

– Ateneumin suhde Venäjään on perinne siinä mielessä, että vielä Neuvostoliitonkin aikaan suurin osa taidenäyttelyistä ja taiteesta kulki yleensä Helsingin kautta ja siinä toimimme välillä välittäjänä. Tietenkin halusimme, että näyttelyt ja hienot teokset pysähtyvät välietappina Helsingissä ja tähän halutaan tarttua uudelleen, taustoitti Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari Goncharovan näyttelyä Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsenille.

Suomalais-Venäläinen kauppakamari järjesti Ateneumissa maaliskuun alussa jäsentilaisuuden, jonka teemana oli verkostoituminen ja tutustuminen Goncharovan näyttelyyn.

Verkostoituminen on ollut avainsana myös Ateneumin työssä. Goncharovan näyttelyyn ovat lainanneet teoksia niin Tretjakovin galleria, Puškin-museo, Pietarin venäläisen taiteen museo kuin joukko pienempiä museoita ympäri Venäjää.

– Tämän näyttelyn yhteydessä olemme todella solmineet aivan fantastiset yhteydet Venäjän tärkeimpiin museoihin. Oli aivan upeaa, että suurin osa näiden museoiden edustajista oli paikalla, kun avasimme näyttelyn, Sakari sanoi.

Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.

Uusia näyttelyitä on Ateneumin syventyvän museoyhteistyön myötä luvassa niin Suomessa kuin Venäjällä. Enempää Sakari ei voinut vielä paljastaa, joten on syytä seurata Ateneumin viestintää tarkalla korvalla.

– Meillä on tulevaisuudessa tulossa aivan upeita, uskomattomia projekteja Venäjän museoiden kanssa. On todella ihanaa, että olemme saaneet teidät tänne Ateneumiin, jotta voimme esitellä sitä kaikkea, mitä voimme tehdä ja minkälaisia yhteyksiä myös meidän kauttamme voi saada, Sakari kertoi.

Suomalais-Venäläinen kauppakamari on todella kiitollinen yhteistyöstä Ateneumin taidemuseon kanssa. Kulttuurin ja taiteen yhdistäminen liike-elämään ja verkostoitumiseen lisää aktiivisuutta, luovuutta ja vuorovaikutusta, sanoi tilaisuudessa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin viestintä- ja markkinointijohtaja Satu Niemelä.

– Meille on tärkeää, että jäsenemme saavat tilaisuuksistamme energiaa, uusia ideoita ja kokevat verkoston vahvuuden. Tähän Ateneum antoi loistavat puitteet ja sisällön, Niemelä kiitteli.

Lue myös:

Visiona Venäjä – Venäjän-kaupan uusi suunta tuo tullessaan…

Back top top