Skip to Content
Klubit

Positiivista värettä Venäjän markkinoilla

Venäjä kiinnostaa suomalaisia, satoi tai paistoi. Suomalais-Venäläinen kauppakamari kysyi SVKK Clubissa lokakuun alussa, mitä kuuluu Pietariin ja vastaukset olivat varsin aurinkoisia.

Maaret Heiskari: positiivista värettä markkinoilla

– Nyt on selkeästi ollut positiivista värettä näkyvissä. Tässä on ollut isoja kauppoja – Raute julkisti äskettäin isot kaupat, Ponsse on avannut palvelukeskuksen Pietariin, Vilakone ja Eltete avasivat tehtaat, luetteli Pietarin Suomi-talon omistavan Governian toimitusjohtaja Maaret Heiskari.

Venäjän-kaupan uutiset ovat todellakin olleet ilahduttavan positiivisia. Heiskarin listaa voi jatkaa esimerkiksi K.Hartwallin uudella tytäryhtiöllä, YIT:n uudella isännöinnin ja huoltopalveluiden yhteisyrityksellä, Valion uudella pakkauslinjalla sekä Outotecin laitetoimituksilla.

Metsäteollisuuden ja puunjalostuksen saralla UPM vihki Tšudovossa käyttöön vaneritehtaan laajennuksen, johon laitteet toimitti Raute. Venäjän markkinoille ovat laajentaneet sahateollisuuden digitaalisia ratkaisuja tarjoava Finnos sekä metsien satelliittiseurantaa kehittävä Terramonitor.

Piristymistä on havaittavissa myös matkailussa. Sähköiset viisumit ovat edesauttaneet turismia Venäjälle, mutta Heiskari on havainnut matkailun lisääntyneen myös Suomeen päin. Viisumihakemukset ovat kasvaneet runsaasti ja se näkyy varsinkin rajakaupungeissa viikonloppuisin.

– Selkeästi on ollut myös kiinnostusta startup-yrityksissä, mutta heillä ei ole vielä osaamista tai tietoutta. Voi myös olla, että osaajapula tulee jossain vaiheessa Venäjän suhteen olemaan, sillä venäjän kielen opiskelu on vähentynyt, Heiskari pohti.

Yksi avainaloista on tietysti jätehuolto.

– Suomalais-Venäläinen kauppakamari on tehnyt ansiokasta työtä jätehuollon ja kiertotalouden saralla ja matkat ovat olleet onnistuneita. Tämä on asia, johon olemme myös Suomi-talolla kiinnittäneet huomiota – me aloitamme nyt kierrätyksen siellä, Heiskari kertoi.

Oheisella videolla Heiskari kertoo lisää Suomi-talon kuulumisista ja palveluista.

Jenni Jeskanen: kouluissa potentiaalia

Helsingin Sanomien avustajana Pietarissa toimiva Jenni Jeskanen toi terveisiä Venäjän koulumaailmasta. Jeskasen mukaan Venäjällä käytetään vain vähän julkista rahaa koulutukseen, mikä on jättänyt tilaa yritysten perustamille kouluille. Tällaisia ovat esimerkiksi Rosatomin ja Gazpromin kouluverkot.

Jeskanen kirjoitti keväällä Helsingin Sanomiin suomalaisesta Pikku Joutsen -uimakoulusta, joka on onnistunut liiketoimintansa lokalisoinnissa Venäjälle.

– Millaista koulutusosaamista suomalaisilla yrityksillä olisi vietäväksi Venäjälle, Jeskanen kysyi.

Sani Kontula-Webb: Pietarin kulttuurielämä kukoistaa

Kulttuurin sarallakaan ei Pietari jätä ketään kylmäksi. Perinteisten kulttuurinähtävyyksien rinnalle on kaupunkiin noussut uusia ja trendikkäitä menomestoja, joista kertoi Suomen Pietarin instituutin johtaja Sani Kontula-Webb.

– Sevcabel on ”Pietarin oma Kaapelitehdas”, josta on tullut viime vuosina todellinen kulttuurikeskittymä. Siellä on hurja määrä musiikkiklubeja, ravintoloita ja baareja, järjestetään festivaaleja ja myyjäisiä. Toukokuussa siellä järjestettiin Suomi-päivä, jossa kävi 14 000 kävijää, Kontula-Webb kertoi.

Suomi-päivä on Visit Finlandin festivaali, johon osallistuu myös Suomen Pietarin pääkonsulaatti, Suomen Pietarin instituutti sekä monet Pietarissa toimivat suomalaisyritykset.

Muita Kontula-Webbin menovinkkejä olivat esimerkiksi Maneesin taidehalli ja New Hollandin saari.

Lue myös:

Tarja auttaa yrityksiä Pietarissa

Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

https://www.eastcham.fi/ratkaiseva-diili/

Back top top