Skip to Content
Klubit

Venäjän-kaupassa eletään poikkeuksellisia aikoja, mutta Venäjän talouden iso kuva on ennallaan

Maailma seuraa huolestuneena Ukrainan tilanteen kehittymistä. Kiristyneiden geopoliittisten jännitteiden, sodan uhkan, pakoteriskien ja kolmatta vuotta jylläävän koronapandemian taustalla Venäjän talouden kokonaiskuva vahvuuksineen ja heikkouksineen ei ole muuttunut.

Teksti Patrik Saarto

Vuosi sitten Venäjän todettiin selvinneen ensimmäisestä koronavuodesta pelättyä paremmin, sillä pahiten pandemiasta kärsineen palvelusektorin paino taloudessa on verrattain pieni. Venäjän talous vaikuttaa ylittäneen odotukset myös vuonna 2021 – tammi-lokakuussa BKT:n arvioidaan kasvaneen 4,6 prosenttia, kertoo East Officen analyytikko Sinikka Parviainen.

– Jos vuonna 2020 ja vuoden 2021 alussa kasvua kirittivät ennen kaikkea yksityisen kulutuksen elpyminen ja jalostusteollisuus, niin vuoden 2021 loppupuolella kasvuajurit löytyvät oikeastaan kaivannaisteollisuudesta, Parviainen sanoo.

Kaivannaisteollisuuden veto pohjautuu raaka-aineiden, öljyn ja kaasun korkeisiin hintoihin, mikä on hyödyksi Venäjän taloudelle. Lisäksi kiinteiden investointien elpyminen on tukenut rakennusalaa.

Venäjän talouden kasvuvauhti selittyy osittain elpymisellä koronakuopasta. Pysyvästä ilmiöstä ei siis ole kyse, vaan kasvu tulee hidastumaan merkittävästi. Talouden rakenteissa piilevät edelleen samat vanhat haasteet – työikäinen väestö vähenee, ostovoima ei ole palannut vuoden 2013 tasolle ja käytettävissä olevat tulot junnaavat vuoden 2011 tasolla.

”Yllättävän kauan markkinat pitivät tätä pullisteluna.”

Raaka-ainepulan ohella koronaelpymisen globaaleja ilmiöitä ovat olleet kiihtyvä inflaatio ja työvoimapula. Nämä nakertavat parhaillaan myös Venäjän talouden suorituskykyä. Inflaatio laukkaa yli kahdeksassa prosentissa ja inflaatio-odotukset vielä korkeammalla. Työntekijät ovat vaihtaneet alaa, muuttaneet takaisin pienempiin kaupunkeihin tai palanneet kotimaahansa, mikä on myllertänyt työmarkkinoita.

Ruplan kehitys on aiheuttanut Venäjän-kaupassa päänvaivaa jo vuosia. Geopoliittiset jännitteet painavat kurssia jälleen, eikä nousevasta öljyn hinnasta ole ollut tukea. Tällä erää kurssi alkoi reagoida Venäjän lokakuussa alkaneisiin joukkojen keskityksiin Ukrainan rajalle vasta tammikuussa diplomaattisten neuvottelujen käynnistyttyä.

– Yllättävän kauan markkinat pitivät tätä pullisteluna ja siihen on ehkä ihan hyvä syy, sillä vähän samanlainen tilanne nähtiin huhtikuussa 2021, kun Venäjä viimeksi kokosi joukkoja Ukrainan rajalle. Aika pitkään valuuttamarkkinoilla uskottiin, että tämä on ohimenevä ilmiö, mutta nyt sodan uhka on selkeästi kasvanut ja rupla on heikentynyt juuri näiden geopoliittisten paineiden takia, Parviainen sanoo.

Ennusteiden mukaan rupla tulee olemaan lähiaikoina 90 euron tietämillä. Yli sadan euron kurssia pidetään epätodennäköisenä, ellei Ukrainan tilanne eskaloidu laaja-alaiseksi sodaksi asti.

Poikkeuksellinen tilanne

Yritysten kannalta kuluneet pandemiavuodet romahduksineen ja elpymisineen ovat olleet poikkeuksellisia. Edellä mainitut ilmiöt allekirjoittaa Valion Venäjän-tytäryhtiön toimitusjohtaja Elena Kipeneva. Kipenevan mukaan kustannusten nousu sekä pula raaka-aineista ja pakkausmateriaaleista ovat nostaneet raakamaidon hintaa Venäjällä jopa viidenneksellä.

– Tämä on erittäin poikkeuksellista, sillä emme ole kohdanneet tällaista tilannetta kymmeneen vuoteen, Kipeneva kuvailee.

”Emme ole kohdanneet tällaista kymmeneen vuoteen.”

Kipenevan mukana palkat ovat Venäjällä nousseet 15-40 prosenttia kilpailun kiristyessä työvoimasta suurissa kaupungeissa. Sinisten kaulusten lisäksi on tarvittu aiempaa enemmän IT-osaajia. Uusia työntekijöitä tavoitellaan sosiaalisessa mediassa. Rajojen sulkeutuminen on vaikeuttanut myös huolto- ja asennustöissä tarvittavien asiantuntijoiden saamista ulkomailta.

Valiolla on kuitenkin mennyt Venäjällä hyvin. Myynti kasvoi vuonna 2021 8,4 prosenttia edellisvuodesta. Pandemia on saanut kuluttajat kiinnittämään enemmän huomiota terveyteensä ja hintojen nousu säästämään kulutuksessa. Osa kaupasta on siirtynyt verkkoon. Valio on vastannut panostamalla hyvinvointituotteisiin, verkkokauppaan ja kestävyyteen.

Uutiset ja arki erillään

Vaikka kansainväliset suhteet ovat viime kuukausina kiristyneet, on liiketoiminnassa hyvä pysyä rauhallisena. Kemikaalityyppisiin teollisuuden raaka-aineisiin ja lisäaineisiin keskittyneellä materiaaliteknologiayritys Bang & Bonsomerilla Venäjä on ollut konsernin toimintamaista keskimääräistä kannattavampi. Yrityksen liikevaihdosta reilu 40 prosenttia tulee Venäjältä.

– Tämä kansainvälinen jännite ei oikeastaan tunnu meillä varsinaisessa kaupankäynnissä vielä ollenkaan. Sen takia on hyvä ehkä pitää lehtien luku ja arki erillään toisistaan, Bang & Bonsomerin toimitusjohtaja Mikko Teittinen sanoo.

”Jännite ei tunnu meillä vielä ollenkaan.”

Pakotteista on kuitenkin syytä pysyä perillä. Pakotteet muuttivat Bang & Bonsomerin arkea vuonna 2014, sillä elintarviketeollisuus on toimialoista yrityksen suurin. Kemikaaleja tarvitaan laajasti teollisuudessa, joten pakoteriskejä syntyy helposti muillakin aloilla. Toisaalta Bang & Bonsomerilla ei ole Venäjällä omia tehtaita tai kiinteistöjä, joten Venäjälle on sitoutuneena lähinnä vaihto-omaisuus. Vaikeat ajat tekevät markkinalle lisää tilaa, mikä hyödyttää pitkäjänteistä toimijaa.

– Kuulemme usein asiakkailta, että meidän kanssamme uskaltaa tehdä pitkäjänteistä teknistä kehitystä, koska olemme olleet aina siellä, kaikki kriisit läpeensä. Olemme niin monenlaista nähneet Venäjän-kaupassa, Teittinen sanoo.

Parviainen, Kipeneva ja Teittinen esiintyivät Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Venäjän taloutta käsitelleessä klubissa 26.1.2022.

Lue myös:

Huolestuttaako pakoteuhka? Näin varaudut uusiin talouspakotteisiin


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Jäsenyys

Back top top