Skip to Content
Teema

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 3: Karjala ja Murmansk

Venäjän jäteuudistus käynnistyi suurimmassa osassa maata 1. tammikuuta 2019, jolloin paikallisten operaattoreiden oli määrä ottaa vastuulleen koko jätteenkäsittelyketju keräyksestä loppusijoitukseen. Tarkastelemme tässä juttusarjassa, miten jäteuudistus on käynnistynyt eri osissa maata.

Osa 3: Karjalan tasavalta ja Murmanskin alue

Karjalan tasavallan jätehuoltoa hoitaa Avtospetstrans, joka ei itse kuljeta jätteitä vaan maksaa siitä jätekuljetusyritykselle. Esimerkiksi Kostamuksessa keräyksen ja käsittelyn hoitaa yritys OOO MSA, joka puolestaan alihankkii palveluita OOO AktivPro:lta, joka toimii Segežan, Kostamuksen ja Mujejärven alueilla.

Operaattori aloitti toimintansa jo vuoden 2018 aikana, mutta täälläkään uusi järjestelmä ei välttynyt haasteilta. Ensinäkin todelliset jätemäärät olivat huomattavasti sopimuksia suuremmat. Toiseksi alueelliseen kaavaan oli merkitty paikkoja, joista roskia ei olla koskaan kerätty tai kuljetettu. Esimerkiksi Šujeretskojen kylään ei johda edes autotietä, vaan paikalle pääsee pelkästään junalla.  

Petroskoissa käynnistyi muutama kuukausi sitten kokeilu jätteiden lajittelemiseksi. Tällä hetkellä biojätteen erilliskeräyksen kokeiluun osallistuu 200 kaupunkilaista, joiden biojäte kerätään kerran kuukaudessa erillisellä ”kompostiautolla”. Jäte viedään paikalliselle maatilalle, joka toistaiseksi vain kerää ja varastoi biojätteet. Keväällä niistä on tarkoitus tehdä kompostiseos, jota voisi myydä mökkiläisille. 

Myös muovipullojen keräystä kokeillaan ja kaupunkiin on tuotu kolme muovipullojen keräysastiaa. Muovipulloista saatavilla tuloilla halutaan viedä käytettyjä paristoja Pietariin. Paikallisessa Vkontakte-ryhmässä on listattu viisi osoitetta, joissa on paristonkeräys.  

Murmansk arktisena mallina

Murmanskin alueella operaattoriksi on valittu AO Upravlenie Othodami. Jätehuoltosopimuksia koordinoi energiayhtiö KolAtomEnergoSbyt.

Jäteuudistus on käynnistynyt Murmanskin alueella hieman kompuroiden. Uusi jätehinnoittelu pohjautuu asuntojen asukaslukuun ja muutos on aiheuttanut epäselvyyksiä hinnoittelussa. Asukkaat ovat saaneet laskuja useisiin osoitteisiin ja hieman gogolmaisittain jopa jo kuolleista henkilöistä on laskutettu. Virheet johtuvat vanhentuneista tiedoista. 

Tämän seurauksena alueen palvelukeskukset ovat ruuhkautuneet oikaisua vaativista asukkaista. KolAtomEnergoSbyt on yrittänyt ohjata asukkaita ilmoittamaan virheistä netitse ja luvannut, että liialliset maksut hyvitetään seuraavan kuun maksuissa. 

Kun puhutaan Murmanskin alueesta, on kyse myös arktisesta alueesta ja sen herkästä ympäristöstä. Tiettömien taipaleiden takana sijaitsevien asutuskeskusten jätehuollon ongelmia pohditaan esimerkiksi arktisen alueen kehittämisen projektitoimisto PORA:ssa. Järjestön helmikuun lopussa järjestämän keskustelutilaisuuden yhtenä ajatuksena oli, että Murmanskin alueen kokemuksia tulee hyödyntää koko arktisen Venäjän alueella.

Murmanskin alueen jäteoperaattorin AO Upravlenie Othodami varatoimitusjohtaja Jevgeni Barzykin kertoi tilaisuudessa, että tällä hetkellä alueen jätteistä noin puolet käsitellään ja loppusijoitetaan voimassa olevan ympäristölainsäädännön mukaisesti.

Kaatopaikasta ekoteknopuistoksi

Petroskoin operaattori on ilmoittanut sulkevansa Orzegan kaatopaikan, joka on pitkään ollut puhutuimpia ongelma-alueita. Orzegan kaatopaikka on jo 40-vuotias ja sinne on tuotu kaikenlaista vaarallista jätettä, muun muassa öljyjätettä. Kaatopaikan sisältöä ei tarkkaan edes tiedetä.  

Orzegan kaatopaikan tilalle on tarkoitus rakentaa uusi ekoteknopuisto, jonka yhteydessä toimisi kaatopaikka. Puiston paikka olisi lähellä suljettua kaatopaikkaa. Projektin hinnaksi arvioidaan 6,25 miljoonaa euroa ja sen rahoittavat Nefco, Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuus ja Karjalan alueella jätteiden hyötykäytön parissa toimiva organisaatio. Projektiin osallistuu myös suomalainen Pöyry. 

Syksyn 2018 alussa suunnitelmiin kuului rakentaa paikalle jätteenkäsittelylaitos, mutta paikallisten protestien jälkeen projektia jarrutettiin. Nyt kaatopaikan rakentamisen on määrä alkaa 2020. Karjalan tasavalta on jo pitkään kamppaillut kaatopaikkojensa – tai niiden puutteen – kanssa. Ongelmana on ollut, että alueella ei ole kunnolla tehtyjä ja pohjustettuja kaatopaikkoja, vaan olemassa olevat kaatopaikat ovat pikemminkin dumppausalueita.  

Karjalan ja Murmanskin operaattorit

Karjalan tasavalta
OOO Avtospetstrans
Murmanskin alue
AO Upravlenie Othodami

Aiemmat osat:

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 1: Pietari ja Leningradin alue

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 2: Moskova ja Moskovan alue

Back top top