Skip to Content
Teema

Puheenjohtaja vaihtui kiertotalouden merkeissä

Kiertotaloudessa kierto tarkoittaa ympäristöystävällistä toimintaa ja talous taloudellisia mahdollisuuksia.

Näin kiteytti Sitran hiilineutraalin kiertotalouden johtaja Mari Pantsar kiertotalouden idean alustuksessaan Suomalais-Venäläisen kauppakamarin kevätkokouksessa Etelärannassa.

Pantsar muistutti jälleen siitä, että ilmastonmuutoksen torjuminen ja ympäristöstä huolehtiminen ei tarkoita ikävää elämäntaparemonttia ja luopumista, vaan avaa kokonaisen markkinan uusille innovaatioille ja ratkaisuille.

Mari Pantsar, Sitra.

Ihmiskunta käyttää vuosittain 92 miljardia tonnia luonnonvaroja, ja ennusteiden mukaan määrä kasvaa kolmella prosentilla joka vuosi. Kuluttajatuotteista ja niiden materiaaleista heitetään pois 80 prosenttia, mikä kertoo korkeasta tehottomuudesta.

– Euroopan komissio on laskenut, että hyödyntämällä tehokkaammin materiaaleja Euroopan teollisuus voisi saavuttaa 1800 miljardin euron vuosittaiset säästöt. Se on kahdeksan prosenttia Euroopan yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta, Pantsar sanoi.

Kiertotaloutta lienee myös sekin, että Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallituksen puheenjohtajan käyttämä nuija on kiertänyt kokouspöytiä 1960-luvulta alkaen.

Tällä kertaa kevätkokouksen asialistalla oli kyseisen nuijan siirtäminen jälleen uudelle puheenjohtajalle. Kevätkokous valitsi hallitusta vuodesta 2013 luotsanneen Esko Ahon seuraajaksi Ilkka Salosen. Pitkän ja menestyksekkään uran Venäjällä tehnyt Salonen on East Officen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

– Ajatus siitä, että saa tehdä töitä lähes kaikille Venäjällä tai Venäjän kanssa toimiville suomalaisyrityksille, on elähdyttävä. Toinen on ilontunne siitä, mihin seuraan pääsen – Jaana joukkoineen tekee älyttömän hyvää työtä teidän eteenne, Salonen sanoi valintansa jälkeen Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtajaan Jaana Rekolaiseen viitaten.

Rekolainen puolestaan kiitti Ahoa siltojen rakentamisesta Suomen ja Venäjän välille haastavina aikoina.

– Puheenjohtakautesi osui haastavaan aikaan Suomen ja Venäjän välisissä taloussuhteissa ja kaupankäynnissä. Sinulla on ollut todella tärkeä rooli siinä, että olet rakentanut suomalaisen elinkeinoelämän yhteistä Venäjä-ääntä, Rekolainen kiitti.

Esko Aho toimi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallituksen puheenjohtajana 2013-2019.

Suomalais-Venäläinen kauppakamari jatkaa työtä Venäjän-kaupan eteen uuden puheenjohtajan lisäksi myös uudella ilmeellä ja strategialla.

Kauppakamari toimii samalla aivan kuin kiertotalous – se pyrkii ympäristöystävällisyyteen ja avaa taloudellisia mahdollisuuksia.

Back top top