Skip to Content
Tapahtumat

Ukrainan uudelleenrakentaminen on jo alkanut – ”Nyt on aika tehdä liiketoimintasuunnitelmia”

Suomi saa Ukrainalta kiitosta ja kutsun rakentamaan maasta EU:lle uutta, aktiivista jäsentä.

Teksti Patrik Saarto  Kuvat EastCham

Ukrainalaiset käyvät parhaillaan rajua puolustustaistelua maansa tulevaisuudesta. Maa on kärsinyt sodasta pahoin, mutta ukrainalaiset korjaavat tuhoja sitkeästi. Kirkkaana esimerkkinä tästä on maan energiainfrastruktuuri, jota paikattiin viime talvena kansainvälisellä tuella ripeästi Venäjän iskujen jälkeen.

Suomi ja suomalaiset yritykset ovat olleet alusta asti aktiivisesti Ukrainan tukena. Se on ollut tärkeä osa kokonaisuutta, jolla koko Eurooppa on vastannut Venäjän hyökkäyssotaan.

– Kiitos Suomi, että olette olleet niin hyvä. Kiitos kokonaisvaltaisesta tuestanne uhreille. Me tulemme aina muistamaan tämän, sanoo Ukrainan suurlähetystön neuvonantaja Maksym Kravchuk.

Kuvassa Ukrainan suurlähetystön neuvonantaja Maksym Kravchuk puhumassa EastChamin ja EY:n tilaisuudessa.

Ukrainan suurlähetystön neuvonantajan Maksym Kravchukin mukaan Ukraina rakentaa taloutensa kokonaan uudelta pohjalta. Kuva: Patrik Saarto.

”Kiitos Suomi, että olette olleet niin hyvä.”

Kravchuk piti avauspuheenvuoron EastChamin ja EY:n yhteisessä tilaisuudessa Helsingissä 24.5. Tilaisuuden aiheena oli Ukrainan uudelleenrakentamiseen valmistautuminen Suomessa. Kyse on nimenomaan uudelleenrakentamisesta, eikä niinkään jälleenrakentamisesta, sillä ukrainalaisten tahtotilana on rakentaa maansa ja taloutensa uudelleen paremmaksi kuin se oli, uusimpia ja vihreimpiä teknologioita käyttäen.

Tähän työhön myös suomalaiset yritykset ovat saaneet kutsun osallistua.

– Tärkein viestini teille on, että nyt on aika tehdä liiketoimintasuunnitelmia, nyt on aika aloittaa projekteja. Kyllä, Ukrainassa on yhä sota käynnissä ja suunnitelmien tekeminen voi olla vaikeaa, mutta uskokaa minua, kilpailu on kovaa ja kyse on sadoista miljardeista niin ennen kuin jälkeen sodan päättymisen, Kravchuk sanoo mittavaan korjaustarpeeseen viitaten.

”Nyt on aika tehdä liiketoimintasuunnitelmia, nyt on aika aloittaa projekteja.”

Ukrainan näkymä tulevaisuuteen on sodan sumusta huolimatta, tai juuri siitä johtuen, erittäin selkeä. Kutsu mukaan uudelleenrakennustyöhön tarkoittaa Kravchukin mukaan kutsua rakentamaan EU:lle uutta jäsenvaltiota, joka tulee aktiivisesti ottamaan osaa EU:n kehittämiseen. Ukraina sai kesäkuussa 2022 EU:n jäsenkandidaattistatuksen ja se antaa osaltaan vahvoja suuntaviivoja maan kehitykselle.

Kaiken ytimessä on pitkän aikavälin modernisaatio, jonka yksi kulmakivi on koulutus. Siinä Ukraina ottaa mallia nimenomaan Suomesta. Koulutus on hyvin laaja kokonaisuus, johon liittyy paljon aina digitalisaatiosta oppimisympäristöihin ja koulurakennusten energiaratkaisuihin.

Tilaisuuden juonsivat EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen ja EY:n East Deskin johtaja Heli Pellikka.

Ohjenuorana Ukrainan uudelleenrakentamissuunnitelma

EastCham toteutti keväällä yrityskyselyn suomalaisten yritysten valmistautumisesta Ukrainan uudelleenrakentamiseen. Kyselyn mukaan vastaajat tarvitsevat eniten tietoa Ukrainan tarpeista, rahoituksesta ja liiketoimintaympäristöstä.

Kravchuk esitteli useita sivustoja, jotka on laadittu nimenomaan tarpeiden kartoittamiseen. Hän suosittelee tutustumaan yksityiskohtaiseen uudelleenrakentamissuunnitelmaan, joka on julkaistu heinäkuussa 2022. Suunnitelman pohjalta on koostettu myös kompakti Recovery-sivusto.

Uudelleenrakentamisen läpinäkyvää seurantaa varten Ukrainassa pilotoidaan parhaillaan DREAM-nimistä alustaa, jonka on määrä kertoa hankkeiden edistymisestä aina suunnittelusta käyttöönottoon. Investointimahdollisuudet on koottu Advantage Ukraine -sivustolle.

Kravchuk lupaa Ukrainan lähetystön olevan tavoitettavissa vuorokauden ympäri viikon jokaisena päivänä. Lähetystö toivoo yrityksiltä konkreettisia suunnitelmia tai ideoita, jotka perustuvat uudelleenrakentamissuunitelmaan. Näin Ukrainalle muodostuu kuva, millaisesta tarjoomasta Suomessa on kyse.

– Ovemme ovat täysin auki. Visioiden tarjoaminen on teistä kiinni, Kravchuk rohkaisee.

”Visioiden tarjoaminen on teistä kiinni.”

Rahoitusta uudelleenrakentamiseen tarjoavat erilaiset kansainväliset rahoituslaitokset, kuten Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD, Euroopan investointipankki EIB, Maailmanpankki ja Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO. Hyödyllisiä linkkejä hankintailmoituksiin löytyy EastChamin Ukrainaa koskevalta sivulta. Paikallisille kumppaneille ja vientiasiakkaille on hyvä tarjota rahoitusta.

EastChamin ja EY:n tilaisuudessa puhuneiden asiantuntijoiden mukaan Ukrainan liiketoimintaympäristössä vallitsevat tällä hetkellä sota-ajan poikkeussäännöt, jotka vaikuttavat esimerkiksi vientiin ja tuontiin, maksuliikenteeseen, osinkojen maksuun ja yritysverotukseen. Sopimuksissa force majeure ei välttämättä päde, koska tilanne on kaikille sama, ja vakuutusten saamisessa voi olla haasteita. Inflaatio on korkea ja hryvnia heikentynyt. Sota vaikuttaa myös työvoimaan, josta osa on rintamalla ja osa ulkomailla.

Kaikesta huolimatta liike-elämä Ukrainassa jatkuu. Luotettavan paikallisen kumppanin etsiminen on suositeltavaa.

– Jos jokin yritys harkitsee liiketoiminnan aloittamista Ukrainassa, niin yrityksiä rekisteröidään tälläkin hetkellä. Yritysmuodoista rajavastuuyhtiö ja osakeyhtiö ovat yleisimpiä, sanoo EY:n East Deskin johtaja, Associate Partner Heli Pellikka.

EastChamin ja EY:n tapahtumassa esiintyivät Kravchukin ja Pellikan lisäksi johtaja Petri Vuorio EK:sta, ulkoministeriön Team Finland -erityisasiantuntija Oskari Laukkanen, Suomen Vesifoorumin toimitusjohtaja Topi Helle, NEFCO:n Investment Director Helena Lähteenmäki sekä Konecranesin Vice President Pekka Koskinen.

Tutustu EastChamin yrityskyselyn tuloksiin:

EastChamin yrityskysely: Rakentaminen ja energiasektori kiinnostavat suomalaisyrityksiä Ukrainan uudelleenrakentamisessa

Tutustu EastChamin Ukrainaa koskevaan sivuun:

Ukraina

Tutustu EastChamin jäsenyyteen ja liity:

Palvelut ja edut

Back top top