Skip to Content
Rakentaminen ja infra Taneli Dobrowolski
Avoin 4591

EKE Group osti tontin Pietarista

Voimassa olevien kaavoitusmääräysten mukaan EKE Group voi rakentaa tontille 30 000 neliön kerrosalan asuinrakennuksen tai noin 50 000 neliön toimitilarakennuksen.

Suomalainen asunto- ja toimitilarakentaja EKE Group on ostanut 2,5 hehtaarin tontin Pietarin ydinkeskustan tuntumasta. Ligovski prospekt -kadulla sijaitseva tontti on kaavoitettu asuin- tai toimitilakäyttöön.

Tontin kauppahintaa ei ole julkistettu, mutta talouslehti Delovoy Peterburgin haastattelemat asiantuntijat arvioivat vastaavan tontin hinnaksi noin miljardi ruplaa, eli 16 miljoonaa euroa.

Tontti kuului alun perin itävaltalaiselle Raiffeisen Evolution -kiinteistösijoitusyhtiölle, joka suunnitteli rakentavansa sille noin 200 miljoonan euron arvoisen premium-luokan toimitilakohteen. Pietarin kaupungin kaavoitusmääräysten muututtua hankkeen toteutusedellytykset muuttuivat myös, ja Raiffeisen Evolution myi tontin itävaltalaiselle STRABAG SE:lle, joka puolestaan myi tontin edelleen EKE Groupille.

Voimassa olevien kaavoitusmääräysten mukaan EKE Group voi rakentaa tontille 30 000 neliön kerrosalan asuinrakennuksen myyntiin tai noin 50 000 neliön toimitilarakennuksen vuokrattavaksi. Markkina-analyytikkojen mukaan kyseiselle tontille rakennettavan toimistokohteen rakennuskustannukset ovat arviolta 160 miljoonaa euroa.

EKE Groupin toimitusjohtaja Riitta Ekengren uskoo, että Pietarissa on kysyntää keskeisellä paikalla sijaitsevalle asuinkohteelle. Toisaalta vaihtoehto toimistorakennuksesta on myös houkutteleva, sillä sille ovat rakennusluvat ja tarvittavat rakennusdokumentaatiot jo valmiiksi olemassa, Delovoy Peterburg uutisoi.

Venäjän asuin- ja toimitilamarkkinoiden taantumasta huolimatta Colliers Internationalin analyytikko Anna Sigalova sanoo, että Pietarissa on kysyntää laadukkaille toimitiloille.

— Tällaisessa kohteessa asuntojen keskihinta liikkuu 2 600 eurossa neliöltä, kun taas toimitilana vuokra olisi noin 26 euroa neliöltä kuukaudessa. Asuinkohde on kiinteistösijoittajalle yleensä riskittömämpi vaihtoehto, mutta nykyisessä tilanteessa kysyntä erityisesti laadukasta toimitilatarjontaa kohtaan on selvässä kasvussa, Sigalova arvioi.

EKE Groupilla on Pietarissa jo entuudestaan 76 000 neliön Pulkovo Sky -toimistokompleksi. Lisäksi EKE Group rakennuttaa parhaillaan Dve Epohi -nimistä asuinkohdetta Vasilinsaarelle.

Back top top