Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Taneli Dobrowolski
Avoin 4495

Georgialaisviinien vienti Venäjälle toipui pakotteiden jälkeen nopeasti

Venäjä purki tuontikiellon 2013 ja jo saman vuoden syksyyn mennessä Venäjästä oli jälleen tullut georgialaisviinien suurin vientimarkkina.

Venäjän terveysviranomaiset asettivat georgialaiset viinit tuontikieltoon vuonna 2006. Syyksi ilmoitettiin viinien sisältämä korkea tuholaismyrkkyjen pitoisuus, mutta päätöksen taustojen on arvioitu olleen myös poliittiset – maiden väliset suhteet kun olivat alkaneet huonontua presidentti Mihail Saakashvilin valtaantulon myötä.

Georgialaisten viinien viennille tuontikielto oli kova isku, sillä ennen kiellon asettamista noin 80 prosenttia viinien ulkomaanviennistä suuntautui Venäjälle. Korvaavien markkinoiden löytäminen osoittautui haasteelliseksi.

Venäjä purki tuontikiellon vuoden 2013 kesällä ja jo saman vuoden syksyyn mennessä Venäjästä oli jälleen tullut georgialaisviinien suurin vientimarkkina, jollainen se on ollut myös kaikkina seuraavinakin vuosina.

Georgian maatalousministeriön mukaan Venäjälle vietiin viime vuonna yhteensä 27,2 miljoonaa pulloa Georgiassa valmistettuja alkoholituotteita, mikä oli noin 50 prosenttia alkoholituotteiden kokonaisviennistä. Venäjän lisäksi vientimaita oli yhteensä 52, joista merkittävimmät olivat Ukraina (5,8 miljoonaa pulloa), Kiina (5,3 milj.), Kazakstan (3,4 milj.) ja Puola (2,3 milj.). Vienti kasvoi nopeimmin Kiinaan (+98 %), Ukrainaan (+70 %) ja Venäjälle (+49 %).

Georgian alkoholiviennin arvo oli viime vuonna 200 miljoonaa dollaria, mikä oli noin kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2015.

Back top top