Skip to Content
Elektroniikka ja IT Patrik Saarto
Avoin 567
IT-sektorin avoimien työpaikkojen määrä Venäjällä putosi neljänneksen sodan alettua

Kuvituskuva.

IT-sektorin avoimien työpaikkojen määrä Venäjällä putosi neljänneksen sodan alettua

Kymmenet tuhannet IT-osaajat ovat jättäneet Venäjän, jopa sadan tuhannen arvioidaan lähtevän huhtikuun aikana.

IT-sektorin avoimien työpaikkojen määrä on laskenut Venäjällä neljänneksen Venäjän hyökättyä Ukrainaan, kertoo työnvälityssivusta HeadHunter RBK:n mukaan. Samaan aikaan alan työnhakijat ovat jättäneet sivustolle 15 prosenttia enemmän ansioluetteloitaan.

Avoimia työpaikkoja on kuitenkin kolmanneksen enemmän kuin vuoden 2021 alussa. Työnhakijoiden ansioluetteloiden määrä on kasvanut 58 prosenttia vuoden 2021 alusta. Alan palkat ovat nousseet keskimäärin 21 prosenttia viime vuodesta 80 000 euroon kuussa.

RBK:n mukaan suurten kansainvälisten IT-yhtiöiden lähtö Venäjältä on vähentänyt alan työn kysyntää. Paikalliset yritykset ovat myös lykänneet IT-projektejaan. Toisaalta alalla tarvittaisiin nyt ammattilaisia, jotka osaisivat ylläpitää nykyisiä IT-ratkaisuja ja toteuttaa siirtymää kotimaisiin ratkaisuihin.

Osaajat lähtevät Venäjältä

IT-sektorin työntekijät ovat yhä enemmissä määrin jättäneet Venäjän. Venäjä arvioi jo vuonna 2021 työntekijäpulan alalla olevan puolesta miljoonasta miljoonaan työntekijään. Pulaan on vastattu muun muassa verohelpotuksin, alentamalla sosiaalivakuutusmaksuja alalla sekä tarjoamalla edullista asuntolainaa ja vapautusta asepalveluksesta.

HeadHunterin mukaan ulkomaille muutosta haaveilevien osuus on kasvoi helmikuun lopun 36,5 prosentista 40 prosenttiin maaliskuun lopussa. Se on 1,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin maaliskuussa 2021. Kiinnostavimpia muuttokohteita ovat Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Georgia ja Kypros.

Venäjän sähköisen viestinnän järjestö RAEK arvioi, että helmikuun lopun jälkeen Venäjältä lähti ”ensimmäisessä aallossa” 50 000 – 70 000 IT-alan asiantuntijaa. Huhtikuussa odotetaan lähtevän ”toisessa aallossa” 70 000 – 100 000 asiantuntijaa, joita pidättelevät enää lippujen kohonneet hinnat ja maksamisen vaikeutuminen.

Lue myös:

Lehtitiedot: Venäjällä harkitaan toistaiseksi voimassa olevan oleskeluluvan myöntämistä HQS-työluvallisille

Back top top