Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 1288
Länsimaat asettavat uusia talouspakotteita Venäjälle

Kuva: stux/Pixabay.

Länsimaat asettavat uusia talouspakotteita Venäjälle

Kyseessä on ensimmäinen pakotekokonaisuus - pakotteita tulee lisää, mikäli Venäjä laajentaa toimiaan Ukrainassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti maanantaina 21.2. pitämässään televisioesiintymisessä Donetskin ja Luhanskin alueiden itsenäisyyden tunnustamisesta. Pian tämän jälkeen Venäjän asevoimille annettiin määräys ”turvata rauha” alueilla ja tiistaina 22.2. Venäjän liittoneuvosto, eli parlamentin ylähuone, hyväksyi asevoiman käytön ulkomailla.

Tämän seurauksena länsimaat ovat ryhtyneet ensimmäisiin pakotetoimiin Venäjää vastaan. Pakotteita kerrottiin aiemmin asetettavan, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Venäjän asevoimien edessä olevaan rajoitettuun tunkeutumiseen vastataan pakotteilla vastaavassa mittakaavassa, ja mikäli Venäjän toimet Ukrainassa laajenevat, myös pakotteet laajenevat.

Euroopan unioni

EU ilmoitti tiistaina käsittelevänsä pakotekokonaisuutta, joka kohdistuu

  • henkilöihin, jotka olivat mukana päättämässä Donetskin ja Luhanskin tunnustamisesta
  • pankkeihin, jotka rahoittavat Venäjän sotilaallisia ja muita operaatioita Donetskin ja Luhanskin alueilla
  • Venäjän kykyyn osallistua EU:n rahoitusmarkkinoille
  • kaupankäyntiin Donetskin ja Luhanskin alueiden kanssa

Illalla EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell ilmoitti tiistaina EU:n päättäneen kyseisistä pakotteista. Pakotelistalla on 27 henkilöä ja yhteisöä, kuten pankkeja, sekä 351 Donetskin ja Luhanskin tunnustamisesta päättänyttä duuman edustajaa.

EU vahvisti pakotteet keskiviikkoiltana.

Saksa on lisäksi ilmoittanut, että Nord Stream 2 -hanke ei etene.

Yhdysvallat

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti jo maanantaina kaupankäynnin kieltämisestä Donetskin ja Luhanskin alueiden kanssa. Tiistaina Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ilmoitti pakotteista venäläisiä pankkeja, aluksia, henkilöitä ja yrityksiä kohtaan. Pankit ovat VEB ja Promsvjazbank.

Lista kohteista on julkaistu Yhdysvaltain valtiovarainministeriön sivuilla.

Keskiviikkona Yhdysvallat asetti pakotteita Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta vastaan.

Britannia

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti tiistaina, että Britannia asettaa pakotteita viittä venäläispankkia ja kolmea henkilöä kohtaan. Pankit ovat Rossija, IS, General, Promsvjazbank sekä Mustanmeren pankki, henkilöt Gennadiy Timchenko, Boris Rotenberg ja Igor Rotenberg.

Britannian pakotteet tulevat laajenemaan Venäjän johtohenkilöihin sekä puolustus- ja energiasektorille. Britannia aikoo myös lopettaa Venäjän valtionvelkakirjojen myynnin Lontoossa.

Muut maat

Myös Kanada, Australia ja Japani ovat ilmoittaneet pakotteista Venäjää vastaan. Pakotteet kohdistuvat finanssisektorille.

Venäjän reaktiot

Venäjän ulkoministeriö on keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa ilmoittanut vastaavansa Yhdysvaltojen pakotteisiin voimakkaasti. Vastaus ei ulkoministeriön mukaan ole välttämättä symmterinen, mutta tuntuva.

Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov sanoi tiistaina, että Venäjä päättää vastatoimistaan EU:n pakotteille, kun pakotteiden tarkka sisältö selviää. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kuvaili keskiviikkona pakotteita epälegitiimeiksi, mutta lännen ainoaksi keinoksi jarruttaa Venäjän kehitystä.

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev toivotti Euroopan tervetulleeksi uuteen todellisuuteen, jossa kaasu maksaa 2000 euroa kuutiometriltä.

Tulossa 2. maaliskuuta:

https://www.eastcham.fi/tapahtumat/klubi-venajan-ja-ukrainan-tilanne-uudet-pakotteet-ja-niiden-vaikutukset-yritysten-toimintaan/

Lue myös:

Huolestuttaako pakoteuhka? Näin varaudut uusiin talouspakotteisiin

Back top top