Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 1530
Sverdlovskin alueen kierrätyskiista jatkuu - ministeri kutsui ongelmia myytiksi

Kuvituskuva.

Sverdlovskin alueen kierrätyskiista jatkuu - ministeri kutsui ongelmia myytiksi

Paikallisen kierrätysyrityksen mukaan ministerin käsitys tilanteesta on illuusiota.

  • Jäteuudistuksen myötä kierrätettävä jäte ei ole päätynyt enää uusiokäyttöön sverdlovskilaisilta kaatopaikoilta.
  • Sverdlovskilainen ministeri ei usko, että laillisesti toimivilla kierrätysyrityksillä olisi ongelmia saada jätettä raaka-aineeksi.
  • Paikallisen kierrätysyrityksen mukaan ministeri ei ole tilanteesta ajan tasalla.

Delovoi kvartal uutisoi tiistaina, kuinka Sverdlovskin alueella kierrätysyritykset ja kierrätettyä materiaalia tuotteissaan käyttävät yritykset ovat jääneet jäteuudistuksen myötä ilman jätettä ja raaka-aineita.

Uudet operaattorit eivät ole enää antaneet jätettä kierrätettäväksi, joten esimerkiksi muovijätettä ei ole enää riittänyt uusiokäyttöä varten. Yritykset epäilevät operaattorien kaivavan kaiken jätteen kaatopaikoilla maahan.

Sverdlovskin alueen energiasta ja kunnallistekniikasta vastaava ministeri Nikolai Smirnov ei yrittäjiä usko. Hänen mukaansa jäteuudistus on päinvastoin kitkenyt laittomat kierrätysyritykset pois laillisten kierrätysyritysten markkinoilta.

– Kuka teille on kertonut tämän myytin? Se ei ole totta. Ne, jotka ovat solmineet raaka-aineista virallisen sopimuksen operaattorien kanssa, sitä myös saavat. Raaka-ainetta ovat lakanneet saamasta vain ne, jotka ovat yrittäneet saada sitä laittomasti, esimerkiksi palkkaamalla pummeja. Heidän laiton liikevaihtonsa on pienentynyt, Smirnov sanoo Delovoi kvartalin haastattelussa torstaina.

Operaattori ei lajittele

Smirnov kuitenkin myöntää, että jätettä ei kaatopaikoilla lajitella, sillä sitä varten ei ole vielä infrastruktuuria. Lajittelukeskusten rakentamisessa menee vielä muutama vuosi.

Jos jokin yritys haluaa ryhtyä lajittelemaan käsin, on Smirnovin mukaan käännyttävä operaattorien puoleen, sillä oikeus kerätä ja käsitellä jätettä on nyt vain operaattoreilla. Operaattorit voivat kuitenkin palkata muita yrityksiä työstämään jätettä.

– Jos verot ja palkat maksava organisaatio haluaa työskennellä laillisesti, sen on otettava alueelliseen operaattoriin yhteyttä ja sanottava, että ”me olemme yritys XXX ja haluamme lajitella jätettä käsin kaatopaikalla”. Sopimus solmitaan ilman ongelmia, Smirnov selittää.

Tulossa (juttu jatkuu alla):

SVKK Club: Roskat rahaksi – Venäjän jätehuoltomarkkina ja sen mahdollisuudet suomalaisille yrityksille

Illuusiota ja sanahelinää

Pakkaustarvikevalmistaja UralProfElitin kaupallinen johtaja Juri Gluhov tyrmää ministerin puheet. Hänen mukaansa ministeri itse voi kokeilla, kuinka raaka-aineen saaminen operaattoreilta onnistuu, kun operaattorilla ei ole tarjota kuin lajittelematonta jätettä.

– En tiedä, mitä ministerille on kerrottu, mutta hänen käsityksensä siitä, ettei jätteiden jalostajilla ole pulaa raaka-aineesta ja voimme hankkia sitä kaikessa rauhassa operaattoreilta, on illuusiota, Gluhov lataa Delovoi kvartalille.

Gluhovin mukaan kaikki se lajittelutoiminta, joka ennen oli olemassa, on nyt lakannut. Operaattorit voisivat lajitella ja tehdä kierrätettävillä materiaaleilla kassavirtaa, mutta sen sijaan kaikki kaivetaan maahan.

Työntekijöiden lähettäminen kaatopaikoille kippiautojen keskelle on Gluhovin mielestä kumma ajatus – ei kukaan halua työskennellä niin vaarallisissa olosuhteissa.

– Mitä tulee liiketoimintamme laillisuuteen, niin älkää olko huolissanne, me työskentelemme lakien mukaan. Kaikki puheet siitä, että laillinen bisnes ei kohtaa vaikeuksia, on vain sanahelinää. Tarkistakaa jos haluatte, Gluhov vakuuttaa.

Lue myös:

Kierrätysyritykset ongelmissa Jekaterinburgissa – jäteuudistuksen seurauksena raaka-aineet jämähtivät kaatopaikoille

Back top top