Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Taneli Dobrowolski
Avoin 4066

Tähtitiede halutaan palauttaa oppiaineeksi peruskouluihin

Avaruusvirasto perustelee aloitettaan sillä, että tähtitiede on yksi merkittävimmistä tieteenaloista.

Venäjän avaruusvirasto Roskosmos kerää adressia, jossa vaaditaan astronomian, eli tähtitieteen palauttamista peruskoulun pakolliseksi oppiaineeksi. Roskosmosin vetoomus on julkaistu Moskovan planetaarion kotisivuilla.

Avaruusvirasto perustelee aloitettaan sillä, että tähtitiede on yksi merkittävimmistä tieteenaloista ja sitä tulisi sen vuoksi opettaa peruskouluissakouluissa.

— Tähtitieteen tunteminen määrittelee ihmisen maailmankatsomusta, selittää taivaalla näkemiämme asioita ja auttaa ymmärtämään, miten maailmankaikkeutemme on rakentunut, adressin saatetekstissä lukee.

Venäjän avaruusviraston mukaan avaruuden ja maailmankaikkeuden kysymykset kiehtovat erityisesti 11-13 -vuotiaita lapsia.

— Mikäli lapset eivät tässä iässä saa tyydytystä tiedonjanoonsa, kiinnostus maailmankaikkeuden arvoituksia kohtaan sammuu.

Tähtitiede oli koulujen opetusohjelmassa neuvostoaikana, jolloin sitä opetettiin yläasteen kahdella viimeisellä vuosikurssilla. Se poistui opetusohjelmasta kymmenkunta vuotta sitten.

Viime joulukuussa Venäjän opetusministeriö otti alustavasti kantaa sen puolesta, että tähtitiede palautetaan opetusohjelmaan. Ennen päätöksen vahvistamista asiaa tullaan kuitenkin ensin käsittelemään eri viranomaistahoilla.

Back top top