Ulkoministeriö julkaisi ensimmäisen osan kansallisesta Ukrainan jälleenrakentamissuunnitelmasta
EastCham osallistui suunnitteluun aktiivisesti.
Suomen ulkoministeriö on julkaissut ensimmäisen osan Suomen kansallisesta suunnitelmasta Ukrainan jälleenrakentamiseen osallistumisesta. Ulkoministeriö on laatinut suunnitelman hallitusohjelmaan perustuen yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön sekä elinkeinoelämän sidosryhmien kanssa.
Suunnitelma on julkaistu Suomen valtionhallinnon Valto-portaalissa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ukrainaksi.
Nyt julkaistussa suunnitelman ensimmäisessä osassa keskitytään erityisesti suomalaisyrityksille tarkoituksenmukaisiin rahoitus- ja neuvontapalveluihin sekä kerrotaan Ukrainan jälleenrakennuksen tarpeista ja sen kansainvälisestä järjestämisestä. Ensimmäinen osa on noin kymmensivuinen. Tieto rahoitus- ja neuvontapalveluista on koottu liitteisiin.
– On tärkeää, että ulkoministeriö otti elinkeinoelämän tiiviisti mukaan jälleenrakentamissuunnitelman tekemiseen ja toteutukseen. EastCham osallistui prosessiin aktiivisesti. Täydennämme neuvontapalveluillamme Team Finland -tukiverkostoa ja avaamme vuoden 2024 alussa toimiston Ukrainaan, jotta voimme tarjota yrityksille käytännön apua. Kauppakamarina olemme myös luonteva verkostoitumisalusta suomalaisille ja ukrainalaisille yrityksille. Paikalliset kumppanuudet ovat suomalaisille yrityksille ensiarvoisen tärkeitä tulevissa jälleenrakennushankkeissa, sanoo EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.
Suunnitelman toinen osa laaditaan vuoden 2024 aikana. Siinä käsitellään laajemmin Suomen valtionhallinnon ja eri sidosryhmien osallistumista sekä Suomen kehitysyhteistyövarojen käyttöä Ukrainassa.
Maaliskuussa 2023 Ukraina, Maailmanpankki, Euroopan komissio ja YK arvioivat jälleenrakennustarpeiden suuruudeksi lähes 400 miljardia euroa. Päivitetty arvio tehdään keväällä 2024. Ukrainan hallitus on määritellyt ensisijaisiksi tarpeiksi energiainfrastruktuurin, miinanraivauksen, asuntokannan korjaamisen, kriittisen ja sosiaalisen infrastruktuurin sekä yksityisen sektorin toimintakyvyn ylläpitämisen.
Aiheesta aiemmin:
EastChamin Ukraina-sivu: