Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Taneli Dobrowolski
Avoin 4716

Venäjä vahvisti olevansa sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen

Venäjä on allekirjoittanut Pariisin sopimuksen, mutta ei ole vielä ratifioinut sitä.

Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitsh kertoi Pietarin talousfoorumilla, että Yhdysvaltain irtautuminen sopimuksesta ei vaikuta Venäjän päätökseen sitoutua sopimukseen.

— Sopimus itsessään on oikeastaan vain osoitus eräänlaisesta yhteisestä konsensuksesta tietyn asian ympärillä. Olen varma, että Yhdysvallat tulee tulevaisuudessakin kiinnittämään huomiotaan ympäristöasioihin, talousfoorumilla Yhdysvaltain päätöstä kommentoinut Dvorkovitsh totesi.

Myös Venäjän varaulkoministeri Sergei Rybjakov kertoi, että maa on edelleen sitoutunut sopimuksen noudattamiseen. Rybjakovin mukaan sopimuksen muodostaminen oli vaivalloista ja on väärin väittää, että se suosisi joitain maita enemmän kuin toisia. Venäjä kuitenkin kunnioittaa Yhdysvaltojen itsemääräämisoikeutta ja siksi myös päätöstä vetäytyä sopimuksesta.

Ennen Yhdysvaltain presidentti Trumpin ilmoitusta maan vetäytymisestä Pariisin sopimuksesta Venäjän ympäristöministeri Sergei Donskoi totesi, että sopimus toimii, vaikka USA päättäisikin lähteä.

Venäjä on allekirjoittanut Pariisin sopimuksen, mutta ei ole vielä ratifioinut sitä. Venäjä jatkaa sopimuksen talousvaikutusten arviointia ja tekee päätöksen mahdollisesta ratifioinnista arvion perusteella. Arvio voisi Donskoin mukaan valmistua kuluvan vuoden loppuun mennessä. Venäjä on hyväksynyt tiekartan, joka antaa aikaa seurausten arvioinnille ja mahdolliselle ratifioinnille vuoteen 2019 saakka.

Lähteet: Interfax, Suomen Moskovan suurlähetystö

Back top top