Skip to Content
Laki ja tulli Patrik Saarto
Avoin 3088
Venäjän uudesta vastapakote-esityksestä karsittiin valtaosa pois

Venäjän vastapakote-esityksen ensimmäinen käsittely duumassa on tiistaina 15. toukokuuta.

Venäjän uudesta vastapakote-esityksestä karsittiin valtaosa pois

Uutta esitystä kuvaillaan pikemminkin tuonninkorvaukseksi kuin vastapakotteiksi.

  • Venäjä on työstänyt kuukauden verran vastapakotteita Yhdysvaltain huhtikuisille pakotteille.
  • Lopullisesta esityksestä on kuitenkin tehty paljon alkuperäistä laveampi ja sitä kuivallaan nyt pikemminkin tuonninkorvauspolitiikaksi.
  • Esityksen ensimmäinen käsittely duumassa on tiistaina 15. toukokuuta.

Venäjän valtionduuman lainsäädäntöneuvosto käsitteli esitystä vastapakotteiksi Yhdysvaltain 6. huhtikuuta asettamille pakotteille perjantaina 11. toukokuuta.

Interfaxin mukaan esityksestä karsittiin runsaasti kohtia – alkuperäisen 16 kohdan sijaan uudessa esityksessä on enää kuusi kohtaa. Kohdat koskivat Yhdysvaltoja ja Yhdysvaltain pakotteita tukevia maita.

Esityksestä on poistettu lääkkeiden, alkoholin ja tupakan maahantuontikielto, rajoitteet yhteistyöstä atomi-, lentokoneenrakennus- ja rakettimoottoriteollisuuden aloilla sekä ilmatilan käyttömaksuja koskevat ja kansainvälisiä tilintarkastusyhtiöitä rajoittavat toimet. Myös yhdysvaltalaisten työntekijöiden kielto on poistettu.

Jäljelle on jäänyt rajoituksia tuotteiden ja raaka-aineiden tuontiin, yhdysvaltalaisten tai vähintään 25-prosenttisesti yhdysvaltalaisomisteisten yritysten osallistumiseen julkisiin hankintoihin tai valtion omaisuuden myyntiin sekä mahdollisuus lopettaa yhteistyö ulkomaisten valtioiden ja organisaatioiden kanssa.

Ei vastapakotteita vaan tuonninkorvausta

Interfaxin mukaan lakiesitystä kuvaillaan nyt enemmän poliittiseksi kuin taloudelliseksi toimeksi. Venäjän teollisuudenharjoittajien ja yrittäjien liiton johtaja Aleksandr Šohin kertoo Vedomostille, ettei kyse ole enää edes varsinaisesti vastapakotteista.

– Sovimme, ettei tämä ole reaktio joihinkin tiettyihin pakotteisiin, vaan tuonninkorvauspolitiikkaa. Me emme eristäydy, emme rakenna muureja Venäjän talouden ympärille. Tärkein tehtävämme on osoittaa taloudellemme mahdollisuus nousta kilpailukykyiseksi, Šohin kommentoi Vedomostille istunnon jälkeen.

”Sovimme, ettei tämä ole reaktio joihinkin tiettyihin pakotteisiin, vaan tuonninkorvauspolitiikkaa.”

Lakiesitys antaa Venäjän presidentille ja hallitukselle valtuudet toimia suoraan siinä esitettyjen keinojen mukaisesti. Duuman puhemiehen Vjatšeslav Volodinin mukaan keinovalikoimasta tehtiin alakohtaisen sijaan universaali, jotta se olisi presidentille ja hallitukselle mahdollisimman laaja.

Elinkeinoelämä tyytyväinen

Venäjän elinkeino- ja yhteiskuntaelämä vaikuttaa helpottuneelta käänteen jälkeen. Pakotteiden työstämistä lykättiinkin alun perin kuukaudella siksi, että niistä on aikaa keskustella yrittäjien kanssa.

Venäjän kauppa- ja teollisuuskamarin johtaja Sergei Katyrin kertoo Vedomostille olevansa tyytyväinen, että yksityskohdat jätettiin esityksestä pois. Häntä oli huolestuttanut esimerkiksi kohta, jonka mukaan korkeita asiantuntijoita ei saisi houkutella Venäjälle.

– Olemme tyytyväisiä, että siirryimme pois yksityiskohdista, Katyrin sanoo.

Venäjän kansalaiskamarin Valeri Fadejev puolestaan kertoo Vedomostille olevansa varma, ettei uusi esitys tule koskemaan Venäjälle elintärkeitä tuotteita ja palveluja.

Vastapakote-esityksen ensimmäinen käsittely on duuman verkkosivujen mukaan tiistaina 15. toukokuuta.

Back top top