Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Taneli Dobrowolski
Avoin 6140

Venäläisten suhtautuminen länsimaihin koheni

Venäläisten suhtautuminen Euroopan Unioniin ja Yhdysvaltoihin koheni huomattavasti tammikuussa, Levada-keskuksen kyselytutkimuksesta ilmenee.

Hyvin tai erittäin hyvin EU:iin kertoi tammikuussa suhtautuvansa 39 prosenttia venäläisistä. Huonosti tai erittäin huonosti EU:iin suhtautuvia oli samaan aikaan 47 prosenttia. Suhtautuminen oli selvästi myönteisempää kuin esimerkiksi viime kesänä, jolloin 29 prosenttia venäläisistä suhtautui EU:iin myönteisesti ja 61 prosenttia kielteisesti. Negatiivisimmillaan suhtautuminen oli tammikuussa 2016, jolloin noin 70 prosenttia venäläisistä kertoi suhtautuvansa EU:iin kielteisesti.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja hänen valintaansa liitetyt odotukset maiden välisten suhteiden kohentumisesta paransivat venäläisten suhtautumista myös Yhdysvaltoihin. Tammikuussa Yhdysvaltoihin suhtautui hyvin 37 prosenttia ja huonosti 49 prosenttia venäläisistä. Viime kesänä luvut olivat vielä 25 ja 66 prosenttia. Negatiivisimmillaan suhtautuminen oli tammikuussa 2016, jolloin yli 80 prosenttia venäläisistä kertoi suhtautuvansa Yhdysvaltoihin kielteisesti.

Levada-keskuksen kysely toteutettiin 20.-23. tammikuuta ja siihen vastasi yhteensä 1 600 venäläistä eri puolilta maata

Back top top