Skip to Content
Rakentaminen ja infra Inga Kairo
Avoin 3918

Yandexin datakeskus Vladimirissa valmistui suomalaisurakoitsijoiden voimin

Pääurakoitsijan Haka Moskovan lisäksi hankkeessa suomalaisia edustivat talotekniikan yritykset Caverion, Elmek ja Koja.

Rakennuslehden mukaan venäläinen hakukoneyhtiö Yandex valitsi suomalaisyhtiön Haka Moskovan pääurakoitsijakseen konesalihankkeeseen, jonka ensimmäinen vaihe valmistui maaliskuussa 2017 Venäjän Vladimiriin. Suomalaisomisteinen Haka Moskova on erikoistunut vaativien teollisuuskohteiden rakentamiseen Venäjällä vuodesta 1988 lähtien.

Konesali sijaitsee noin 170 kilometrin päässä ikäkoillisessa Moskovasta. Kohteen ensimmäinen vaihe piti sisällään noin yhdeksän hehtaarin tontin infrastruktuurin, aluetyöt sekä yli 10 000 neliön verran kiinteistöjä. Ensimmäisessä palvelinkeskuksessa on viisi konesalia ja erilliset koko rakennettavaa aluetta palvelevat toimisto- ja tekniset rakennukset, kuvaa Rakennuslehti.

Nyt käyttöön otettu 11 megawatin datakeskus on Yandexin nykyaikaisin ja herättänyt paljon huomiota Venäjällä. Yandexilla on tarkoitus rakentaa lähivuosina alueelle vielä lisää kolme samankokoista, noin 6 000 neliön palvelinkeskusta.

Hankkeeseen on osallistunut suunnittelijoita, tavarantoimittajia ja aliurakoitsijoita suomalaisten lisäksi Länsi-Euroopasta, Kiinasta ja Yhdysvalloista. Pääurakoitsijan lisäksi hankkeessa suomalaisia edustivat esimerkiksi talotekniikan yritykset Caverion, Elmek ja Koja.

Kohteen suunnittelusta vastasi sama hollantilainen suunnittelutoimisto Royal HaskoningDHV, joka suunnitteli myös Yandexin Mäntsälän palvelinkeskuksen.

Back top top