Skip to Content
Teema

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 4: Jekaterinburg ja Tšeljabinsk

Venäjän jäteuudistus käynnistyi suurimmassa osassa maata 1. tammikuuta 2019, jolloin paikallisten operaattoreiden oli määrä ottaa vastuulleen koko jätteenkäsittelyketju keräyksestä loppusijoitukseen. Tarkastelemme tässä juttusarjassa, miten jäteuudistus on käynnistynyt eri osissa maata.

Osa 4: Jekaterinburg ja Tšeljabinsk

Sverdlovskin alue, jonka keskus Jekaterinburg on, on jaettu jäteuudistuksessa kolmeen osaan. Pohjoisessa jätehuollosta vastaa yritys nimeltä Rifei, lännessä OOO TBO Ekoservis ja idässä EMUP Spetsavtobaza. 

Pohjoiselle alueelle on rakenteilla kaikkiaan viisi uutta lajittelukeskusta. Niistä kaksi suurinta, 250 000 tonnin kapasiteetin keskus Nižni Tagiliin ja 130 000 tonnin kapasiteetin keskus Krasnoturjinskiin, valmistuvat arviolta 2020-2021. Vuonna 2021 on valmistuu myös myös 15 000 – 25 000 tonnin lajittelukeskukset Katškanariin, Nižnjaja Turaan ja Lesnoihin.

Läntisellä alueella valmistuu tänä vuonna 50 000 tonnin lajittelukeskus Novouralskiin. Ensi vuonna arvioidaan valmistuvan 100 000 tonnin keskus Krasnoufimskiin ja 200 000 tonnin keskus Pervouralskiin. Lisäksi Verhnyi Tagiliin rakentuu 15 000 tonnin lajittelukeskus.

Jekaterinburg sijaitsee itäisellä alueella, jossa rakennetaan runsaasti uusia lajittelukeskuksia  alustavien arvioiden mukaan vuoteen 2021 mennessä. Kaksi suurinta Jekaterinburgin lajittelukeskusta tulevat olemaan kapasiteetiltaan jopa 400 000 tonnia. Širokoretskiin valmistuu 200 000 tonnin ja sekä Abestovskiin ja Kamensk-Uralskiin 100 000 tonnin lajittelukeskukset.

Lisäksi pienempiä, alle 10 000 – 50 000 tonnin keskuksia, on suunniteltu alueelle kaikkiaan ainakin seitsemän.

Sverdlovskin ja Tšeljabinskin alueiden operaattorit

Alue
Operaattori
Sverdlovsk pohjoinen
OOO Rifei
Sverdlovsk läntinen
OOO TBO Ekoservis
Sverdlovsk itäinen
EMUP Spetsavtobasa
Tšeljabinskin klusteri
Tsentr kommunalnogo servisa
Magnitogorskin klusteri
Tsentr kommunalnogo servisa
Karabašin klusteri
Tsentr kommunalnogo servisa
Kyštymin klusteri
OOO Spetsservis
Gornyin klusteri
MUP Komritservis SMR

Tšeljabinsk

Tšeljabinsk tuottaa teollisuuskaupunkina erittäin paljon jätettä. Kotitaloudet tuottavat vuosittain noin 900 000 tonnia ja teollisuus noin 7,5 miljoonaa tonnia jätettä.

Tšeljabinskin alue on jaettu viiteen klusteriin, jotka ovat Tšeljabinsk, Magnitogorsk, Karabaš, Kyštym ja Gornyi. Kolmessa ensimmäisessä on operaattorina Tsentr kommunalnogo servisa, Kyštymissä OOO Spetsservis ja Gornyissä MUP Komritservis SMR.

Magnitogorskin lähettyville on suunniteltu jo vuonna 2015 yli 200 000 tonnin lajittelukeskusta ja useita jätteenkäsittelylaitoksia. Viime vuonna suunniteltiin yhtä 500 000 tonnin ja yhtä 50 000 lajittelukeskusta Tšeljabinskin alueelle.

Lisäksi valtion tuella on tarkoitus rakentaa yhteensä 130 000 tonnin edestä lajittelukapasiteettia Snižinskiin, Karabašiin, Satkaan, Trjohgornyiin, Ašaan ja Ust-Kataviin.

Kierrätys haasteena Jekaterinburgissa

Jekaterinburgiin syntynyt kierrätysliiketoiminta on valitettavasti kärsinyt uusista operaattoreista. Jätettä ei ole enää saanut antaa pois kaatopaikoilta, joten kierrätysyrityksillä on ollut vaikeuksia saada raaka-ainetta uusiokäyttöön. 

Paikallishallinnon mukaan jäteuudistus on päinvastoin kitkenyt laittomat kierrätysyritykset pois laillisten kierrätysyritysten markkinoilta. Kaupunki kuitenkin myöntää, ettei jätettä tällä hetkellä kierrätetä puutteellisen infrastruktuurin vuoksi. Lajittelukeskusten rakentamisessa menee vielä muutama vuosi. 

Tšeljabinskissa puolestaan toimii monipuolinen kierrätysyritys Vtor-Kom, joka valmistaa erilaisia kankaita ja eristeitä teollisuuden tarpeisiin ja rakentamisen tarpeisiin.

Sverdlovskin alueella jäteuudistus on nostanut jätehuoltomaksuja, sillä operaattorit tarvitsevat tuloja investointeihin. Huolto maksaa nyt kerrostalojen asukkailta 148,62 ruplaa ja omakotitaloasujilta 182,11 ruplaa kuukaudessa.  

Tšeljabinskissa maksut ovat nyt 80-90 ruplaa henkilöltä, kun aiemmin hinta muodostui asunnon pinta-alan mukaan. Vanha hinta oli 1,87 ruplaa neliömetriltä. Tšeljabinskin jätemaksuja on kuvailtu Venäjän alhaisimmiksi.

Aiemmat osat:

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 1: Pietari ja Leningradin alue

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 2: Moskova ja Moskovan alue

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 3: Karjala ja Murmansk

Back top top