Skip to Content
Matkat ja vierailut

Huhtikuun Team Finland -vierailu Kazakstaniin tuotti uusia sopimuksia suomalaisyrityksille – ”Arvostan suuresti mahdollisuutta osallistua”

Yritykset vierailivat Almatyssa ja Astanassa ministeri Ville Tavion johdolla.

Teksti Patrik Saarto Kuvat EastCham

Suomen ja Kazakstanin välinen kauppa on taas piirun verran vilkkaampaa. Lähes 20 suomalaista yritystä vieraili Kazakstanissa 9.-12. huhtikuuta Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion johdolla. Ohjelmassa oli tapaaminen paikallisten yritysten kanssa Almatyssa sekä hallitusten välisen talouskomission kokous Astanassa.

– Almatyssa EastCham oli vastuussa pyöreän pöydän tapaamisesta, johon olimme kutsuneet paikallisia merkittäviä yrityksiä suomalaisten yritysten toimialojen mukaisesti. Näin yritykset pääsivät suoraan keskustelemaan potentiaalisten asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, kertoo EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Pyöreän pöydän tapaaminen toi yhteen suomalaisen tarjonnan ja kazakstanilaisen kysynnän.

 

Suomalaisyritysten paletti kattoi laajasti suomalaista osaamista. Yritykset edustivat kaivosteollisuutta, energiasektoria, teollisuutta, rakentamista, vesiosaamista, koulutusta, metsäteollisuutta ja maatalousteknologiaa. Mukana oli niin suuryrityksiä kuin pk-yrityksiä sekä paljon kokemusta kansainvälisestä kaupasta. Osalle Kazakstan oli jo tuttu markkina.

– Astanan talouskomission yhteydessä allekirjoitettiin useita MoU-sopimuksia. Yritykset saivat uusia kontakteja ja liidejä muutamista jopa useisiin kymmeniin saamamme palautteen perusteella, sanoo EastChamin palvelujohtaja Tarja Teittinen.

”Yritykset saivat uusia kontakteja ja liidejä muutamista jopa useisiin kymmeniin.”

Yksi uusien sopimusten allekirjoittajista oli vesialan projektiurakoitsija Econet. Yhtiö on suunnitellut ja toteuttanut vaativia vedenkäsittely- ja jätevedenpuhdistushankkeita teollisuudelle ja kunnallisille toimijoille yli 40 maassa. Keski-Aasiassa Econet vahvisti viime syksynä jalansijaansa perustamalla tytäryrityksen Uzbekistaniin. Kazakstanissa Econetilla on käynnissä projekteja ja kehityshankkeita.

Nyt Econet solmi kumppanuussopimuksen Kazakstanin asumisen ja kunnallisten palvelujen kehittämisestä vastaavan KazCenterin kanssa. Kazakstan on investoimassa lähivuosina yli kaksi miljardia dollaria kaikkiaan 69 uuteen jätevedenpuhdistamoon.

– Osaamisellemme on selvästi kysyntää ja näyttää siltä, että osaamme toimia oikein tällä haastavalla markkinalla. Huhtikuun delegaatiomatkalla solmimamme kumppanuussopimus avaa pitkäaikaisen liiketoiminnan mahdollisuuden ja luo pohjan potentiaaliselle etabloitumiselle Kazakstaniin, kertoo Econetin liiketoimintajohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Kärkkäinen EastChamille.

Econetin liiketoimintajohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Kärkkäinen.

Kontakteja solmitaan virallisissa tapaamisissa ja niiden ulkopuolella

Yritystapaamisten valmistelussa tavoitellaan parasta mahdollista suomalaisen tarjonnan ja paikallisen kysynnän kohtaamista. EastChamin Almatyn toimiston päällikkö ja Senior Business Advisor Altyn Shakirkhanova kokosi pyöreän pöydän tapaamiseen potentiaalisia asiakasyrityksiä suomalaisyritysten profiilin mukaisesti.

Shakirkhanovan mukaan suomalaisen teknologian maine on Kazakstanissa korkea. Haasteena ovat korkeat logistiikkakustannukset, valuuttakurssiriskit ja kiinalaisten tuotteiden kilpailu.

– Kazakstanilaiset yritykset arvostavat suomalaista teknologiaa ja ovat jo tehneet yhteistyötä suomalaisten yritysten kanssa. On syytä mainita, että joillakin aloilla suomalaisten johtava asema on tunnustettu ja vastaavaa laatua on vaikea löytää muualta, Shakirkhanova sanoo.

Vasemmalla EastChamin palvelujohtaja Tarja Teittinen, oikealla Almatyn toimiston päällikkö Altyn Shakirkhanova.

Econetin Mika Kärkkäisen mukaan Kazakstanissa monilla on Suomesta mielikuva puhtaan luonnon ja nykyaikaisen teknologian maana, jonka salaperäisyyttä, onnistumisia ja onnellisuutta jopa mystifioidaan. Konkreettistakin Suomi-tuntemusta löytyy – Kazakstanin teollisuus- ja rakennusministeri Kanat Sharlapaev teki matkalla vaikutuksen suomalaisten yritysten tuntemuksellaan.

Matkoilla parasta antia ovat Kärkkäisen mukaan ihmiskontaktit sekä paikallisten että matkakumppaneiden kanssa ja niin virallisissa kuin epävirallisissa tapaamisissa. Viralliset osuudet tarjoavat faktaa ja ohjeita. Yritystapaamisissa yritykset saivat vastinparinsa ja jatkotehtäviä.

– Arvostan suuresti mahdollisuutta osallistua näihin virallisiin delegaatiomatkoihin, joissa on mahdollisuus päästä tapaamaan muuten saavuttamattomissa olevia päättäjiä. Kun vastapäätä istuu samanaikaisesti kolme ministeriä, niin ollaan suuren mahdollisuuden äärellä, Kärkkäinen kertoo.

Epävirallisen osuuden aikana on vuoro luoda suhteita, jotka ovat kumppanuuden perusta. Kärkkäinen kertoo esimerkiksi yhteistyökumppanin johtajasta, joka kertoi olevansa kirjailija ja lahjoitti Kärkkäisen pojalle tuoreen satukirjansa omistuskirjoituksella.

– Arvostan erittäin suuresti myös mahdollisuutta ammentaa oppia suuryritysten tavasta toimia, miten ne globaaleina toimijoina tarjontansa esittelevät. Matkalla oli mahdollisuus kuulla muiden kuin oman alan huippuosaajien esityksiä ja keskusteluja omista teemoistaan. Tästä saa aikamoisen motivaatiopotkun, hän sanoo.

”Tästä saa aikamoisen motivaatiopotkun.”

Kasvokkaiset kohtaamiset ja tapaamiset ovat parasta antia myös maatalouskoneita valmistavan Agronicin vientijohtajan Tanja Pylsyn mielestä.

– Saimme hyviä kontakteja, työstämme parhaillaan tuloksia, Pylsy kertoo EastChamille.

Agronicin tuotanto koostuu laajasta valikoimasta erilaisia maatalouskoneita. Kazakstanissa kysyntä liittyy vahvasti maataloussektorin kestävään kasvuun.

– Uskomme että meillä on hyvät markkinamahdollisuudet. Meillä on vihreän teknologian ratkaisut tarjottavana, Pylsy sanoo.

”Meillä on hyvät markkinamahdollisuudet.”

Agronicin vientijohtaja Tanja Pylsy.

Team Finland -vierailu päättyi tuloksekkaana ja yritysten katse on nyt seuraavissa askelissa. Henkilökohtaiset suhteet ovat kazakstanilaisessa liiketoimintakulttuurissa erittäin tärkeitä ja siksi EastChamin Shakirkhanova neuvoo pitämään niitä nyt yllä. Uusissa kohtaamisissa Shakirkhanova suosittelee tarjoamaan mahdollisimman konkreettista tietoa ja case-esimerkkejä tuotteiden käytöstä.

Myös Agronicilla arki jatkuu matkan jälkeen aktiivisena.

– Seuraava työmatka on jo tiedossa, Pylsy paljastaa.

EastCham järjesti Team Finland -vierailun Kazakstaniin yhdessä Suomen ulkoministeriön ja Astanan-suurlähetystön kanssa.

Vasemmalta alkaen Suomen Astanan-suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanist, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio, Almatyn kaupunginjohtaja Alisher Abdykadyrov ja EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Lue myös:

Suomalaisyrityksille Almatysta uusia asiakkaita, hyviä kontakteja ja päivitettyä markkinatietoa

Back top top