Skip to Content
Laki ja tulli Patrik Saarto
Avoin 2773
Duuma hyväksyi myös lakiesityksen Venäjän vastaisten pakotteiden noudattamisen kriminalisoinnista

Pakotteiden toimeenpanosta tai tahallisesta aiheuttamisesta ei ole aiemmin rangaistu. Kuvituskuva.

Duuma hyväksyi myös lakiesityksen Venäjän vastaisten pakotteiden noudattamisen kriminalisoinnista

Esityksen mukaan Venäjän vastaisten pakotteiden noudattaminen tai uusien rajoitusten tahallinen mahdollistaminen voi johtaa jopa vankeusrangaistukseen.

  • Vastapakotteiden ohella duumassa käsiteltiin tiistaina myös esitystä Venäjän vastaisten pakotteiden noudattamisen tai aiheuttamisen seuraamuksista.
  • Esitys hyväksyttiin ensimmäisessä käsittelyssä.
  • Pakotteiden toimeenpanosta tai aiheuttamisesta voi seurata sakkoa, vapausrangaistus tai niiden yhdistelmä.

Vastapakote-esityksen ja sen korjausten lisäksi duumassa hyväksyttiin tiistaina ensimmäisessä käsittelyssä toinenkin pakotteisiin liittyvä lakiesitys, käy ilmi duuman verkkosivuilta.

Esityksen mukaan Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden toimeenpanosta tai tahallisesta uusien pakotteiden asettamisen mahdollistavasta toiminnasta seuraa sakko- tai vankeusseuraamuksia.

Pakotteiden noudattaminen

Pakotteiden noudattamiseksi katsotaan toiminta, jonka tarkoituksena on noudattaa rajoituksia, jotka kohdistuvat taloudelliseen toimintaan tai kaupankäyntiin Venäjän kansalaista, Venäjälle rekisteröityä juridista henkilöä, Venäjän subjektia, kunnallista tahoa, venäläistä yksityistä tai julkista yhtiötä vastaan.

Pakotteiden noudattamisesta voi seurata sakkoa 600 000 ruplaan asti, muu tulonmenetys korkeintaan neljän vuoden ajalta, jopa neljän vuoden vapausrangaistus tai näiden yhdistelmä.

Pakotteet mahdollistava toiminta

Tahalliseksi uusien pakoteiden asettamisen mahdollistavaksi toiminnaksi katsotaan esimerkiksi sellainen suosittelu ja todisteiden luovutus, joka on johtanut tai voi johtaa rajoittaviin toimenpiteisiin venäläisiä yksityisiä tai julkisia subjekteja tai niiden alaisia henkilöitä vastaan.

Tahallisesta uusien pakotteiden asettamisen mahdollistavasta toiminnasta voi seurata sakkoa 500 000 ruplaan asti, muu tulonmenetys korkeintaan kolmen vuoden ajalta, jopa neljän vuoden vapausrangaistus tai näiden yhdistelmä.

Lue myös:

Duuma hyväksyi vastapakote-esityksen korjauksineen ensimmäisessä käsittelyssä, toinen käsittely torstaina

Venäjän uudesta vastapakote-esityksestä karsittiin valtaosa pois

Back top top