Skip to Content
Laki ja tulli Patrik Saarto
Avoin 3650
Duuma hyväksyi vastapakote-esityksen korjauksineen ensimmäisessä käsittelyssä, toinen käsittely torstaina

Vastapakote-esityksen käsittely jatkuu torstaina. Kuvituskuva.

Duuma hyväksyi vastapakote-esityksen korjauksineen ensimmäisessä käsittelyssä, toinen käsittely torstaina

Korjaukset poistavat valtaosan alkuperäisestä esityksestä.

  • Duuma käsitteli tiistaina esitystä Venäjän uusiksi vastapakotteiksi.
  • Esitys hyväksyttiin korjauksineen, jotka poistavat siitä valtaosan.
  • Esityksen toinen käsittely on vuorossa torstaina.

Venäjän valtionduuma on hyväksynyt tiistaina esityksen Venäjän vastapakotteiksi Yhdysvaltain 6. huhtikuuta asettamille pakotteille ensimmäisessä käsittelyssä, kerrotaan duuman verkkosivuilla.

Ensimmäisessä käsittelyssä hyväksyttiin alkuperäinen laaja ja yksityiskohtainen esitys korjauksineen. Korjaukset poistavat esityksestä valtaosan ja tekee siitä paljon laveamman ja kevyemmän, joskin myös vaikeammin tulkittavan.

Vedomostin mukaan duuma jatkaa esityksen työstämistä toisessa käsittelyssä torstaina 17. toukokuuta.

Lainsäädäntöneuvosto kevensi esitystä

Duuman tärkeimpien valiokuntien puheenjohtajista, elinkeinoelämän edustajista ja asiantuntijoista koostuva lainsäädäntöneuvosto päätti viime perjantaina poistaa esityksestä ala- ja tuotekohtaiset maininnat.

Esityksestä on poistettu lääkkeiden, alkoholin ja tupakan maahantuontikielto, rajoitteet yhteistyöstä atomi-, lentokoneenrakennus- ja rakettimoottoriteollisuuden aloilla sekä ilmatilan käyttömaksuja koskevat ja kansainvälisiä tilintarkastusyhtiöitä rajoittavat toimet. Myös yhdysvaltalaisten työntekijöiden kielto on poistettu.

Jäljelle on jäänyt rajoituksia tuotteiden ja raaka-aineiden tuontiin, yhdysvaltalaisten tai vähintään 25-prosenttisesti yhdysvaltalaisomisteisten yritysten osallistumiseen julkisiin hankintoihin tai valtion omaisuuden myyntiin sekä mahdollisuus lopettaa yhteistyö ulkomaisten valtioiden ja organisaatioiden kanssa.

Esitystä kuvailtiinkin pikemminkin tuonninkorvauspolitiikaksi kuin vastapakotteiksi. Merkittävämpi seikka lienee, että päätösvalta sen mahdollistamista rajoituksista on suoraan presidentillä ja hallituksella, parlamentin suostumusta ei tarvita.

Lue myös:

Duuma hyväksyi myös lakiesityksen Venäjän vastaisten pakotteiden noudattamisen kriminalisoinnista

Venäjän uudesta vastapakote-esityksestä karsittiin valtaosa pois

Back top top