Skip to Content
Team Finland

Suomalaisyritykset löysivät uutta jalansijaa Uralilta – ”avasi erittäin arvokkaita asiakaskontakteja”

”Nyt on mahdollisuuksien aika. Te olette tuoneet suuren ryhmän heitä, jotka uskovat näihin mahdollisuuksiin. Me olemme valmiit toteuttamaan niitä yhdessä”, lupasi Sverdlovskin alueen kansainvälisten suhteiden ministeri Vasili Kozlov viime viikolla Jekaterinburgissa.

Kaikkiaan 24 suomalaisyritystä vieraili Jekaterinburgissa ja Tšeljabinskissa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin ja Suomen Moskovan-suurlähetystön järjestämällä Team Finland -matkalla tavaten yli sadan yrityksen edustajia ja paikallisjohtoa sekä osallistuen yli 35 tapahtumaan.

Suomesta oli edustettuna yrityksiä muun muassa cleantechin, kaivosteollisuuden, metallialan, kunnallistekniikan, rakentamisen ja maatalouden aloilta.

Yli sata paikallista yritystä ja 35 tapahtumaa.

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Venäjän-maajohtajan Jukka Huuhtasen mukaan yritysten aktiivisuus on nyt korkealla tasolla.

– Sekä osallistuvien yritysten runsas lukumäärä, paikalla saadut kommentit että matkan jälkeen tuleva palaute osoittaa, että tarjoamme oikeita palveluja Venäjällä niin kokeneille kuin tänne aikoiville uusille yrityksille, Huuhtanen summaa matkan jälkeen.

Meet & Greet käynnissä Jekaterinburgissa.

Yritykset tyytyväisiä

Runsaan teollisuuden Jekaterinburg ja Tšeljabinsk tarjoavat suomalaisille paljon vientimahdollisuuksia. Ministeri Kozlovin mukaan esimerkiksi juuri cleantech, jätehuolto ja digitalisaatio ovat alueella ajankohtaisia teemoja. Kozlov oli myös täysin oikeassa – suomalaisyritykset sekä uskoivat löytävänsä että löysivät uutta jalansijaa Uralilta.

– Matka avasi silmäni sille, mitä SVKK tekee ja kuinka hyvin kaikki on toteutettu. Team Finland avasi erittäin arvokkaita asiakaskontakteja Sleipner Finlandille Venäjällä. Tulemme käyttämään SVKK:n palveluja lisää lähitulevaisuudessa! Sleipner Finlandin myyntijohtaja Jonathan Castillo kertoo.

Gardner Denverin myyntipäällikkö Jukka Jussilan mukaan yrityksellä on käynnissä kolmivuotinen ohjelma Venäjän markkinoille. Ohjelmassa on hyödynnetty SVKK:n markkinaselvitystä ja palvelutarjontaa.

– Tapaaminen Tšeljabinskissa erään yrityksen pääjohtajan kanssa ei ole tähän asti meiltä onnistunut – nyt ovet avautuivat ja tapaamisessa sovimme jatkotoimista yrityksen kanssa, Jussila kommentoi matkan antia.

”Nyt ovet avautuivat ja tapaamisessa sovimme jatkotoimista yrityksen kanssa.”

Myös Dooforin toimitusjohtaja Kalle Kuusento on tyytyväinen matkaan.

– Osallistuminen TF-matkaan oli ehdottomasti kannattava sijoitus, olemme mukana jatkossakin. Järjestelyt ovat toimineet loistavasti ja arvovaltainen delegaatio luo myös paikallisille yrityksille positiivista kuvaa yrityksestämme”, Kuusento kiittelee.

Kontakteja ja sopimuksia Tšeljabinskissa.

Jätehuolto esillä

Venäjällä suuressa muutoksessa oleva jätehuoltosektori ei voinut olla näkymättä matkalla. Maanlaajuinen jätehuollon uudistus avaa paljon mahdollisuuksia suomalaiselle cleantechille.

– Olemme tehneet laajan markkinaselvityksen sektorista ja jakaneet tulokset osallistujille. Matkan aikana yritykset saivat tietysti paljon laajemmin ajankohtaista tietoa, maajohtaja Huuhtanen toteaa.

Tapaamisissa paikallishallintojen ja alueellisten jäteoperaattorien kanssa keskusteltiin yhteistyöstä niin yhdyskunta- ja teollisuusjätteiden käsittelyn kuin jätevesien puhdistuksen ja kunnallistekniikan saralla.

”Team Finland avasi erittäin arvokkaita asiakaskontakteja Venäjällä.”

Suomalaisilla yrityksillä on mitä tarjota uralilaisille kumppaneille. Kahdessakymmenessä vuodessa kaatopaikalle päätyvän jätteen määrä on Suomessa pudotettu 60 prosentista vain yhteen prosenttiin. Kaikki muu käsitellään ja kierrätetään.

Paikallisjohto lupasi tutustua suomalaisiin ratkaisuihin. Tapaamisten tuloksena löytyi uusia kontakteja ja useat yritykset solmivat alustavia yhteistyösopimuksia.

Kontakteista sopimuksiin

Suomalaisyritykset vierailivat matkan aikana myös paikallisissa suuryrityksissä. Kohteita olivat esimerkiksi Uralskaja gornometallurgitšeskaja kompanija, Russkaja mednaja kompanija, Uralkompressormaš, Tšeljabinski tsinkovyj zavod ja Tšeljabinski kompressornyj zavod.

Bez kontaktov net kontraktov – ilman kontakteja ei ole sopimuksia, matkaa johtanut suurlähettiläs Mikko Hautala kiteytti matkan jälkeen.

Sverdlovskin ja Tšeljabinskin alueilla toimii jo useita suomalaisia yrityksiä, kuten Fortum, YIT, Itella ja Huhtamäki. Kemppi, Flowrox, Outotec ja monet muut ovat toimittaneet alueelle laitteita.

Mukana matkalla olivat Flowrox, Doofor, Sleipner Finland, KAMK, Aliko, Pivatic, Gardner Denver, Kemppi, Teknikum, Tamtron, SET Cleantech, EPSE, Europress Group, Tana, Econet Group, Kierto, Peikko, SKAALA, Telinekataja Oy, YIT, Suokone, MSK Group/Junkkari, Vilakone ja Industri-textil Job.

Lisäksi Finnair lentää suoraan Helsingin ja Jekaterinburgin väliä – Uralille pääsee siis hieromaan kauppaa sinivalkoisin siivin.

Lue lisää:

Yli 20 suomalaisyrityksen ryhmä vahvistaa asemiaan Jekaterinburgissa ja Tšeljabinskissa

Investoinnit teollisuuteen kasvoivat Sverdlovskin alueella vuonna 2018

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 4: Jekaterinburg ja Tšeljabinsk

Back top top