Skip to Content
Teema

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 5: Tatarstan ja Nižni Novgorod

Venäjän jäteuudistus käynnistyi suurimmassa osassa maata 1. tammikuuta 2019, jolloin paikallisten operaattoreiden oli määrä ottaa vastuulleen koko jätteenkäsittelyketju keräyksestä loppusijoitukseen. Tarkastelemme tässä juttusarjassa, miten jäteuudistus on käynnistynyt eri osissa maata.

Osa 5: Tatarstan ja Nižni Novgorod

Tatarstanissa syntyy noin 1,6 miljoonaa tonnia jätettä vuodessa, mutta siitä käsitellään tällä hetkellä vain kymmenesosa. Samaan aikaan tasavallan kaatopaikkojen kapasiteesta 80 prosenttia on käytetty. Hallinnolla on tahto tukea liike-elämän projekteja jätehuollon saralla.

Tatarstan on jaettu kahteen alueeseen, läntiseen ja itäiseen. Läntisen alueen jätehuollosta vastaa nyt yritys nimeltä UK PŽKH, itäisestä alueesta puolestaan Greenta.

Tatarstanin operaattorit

Läntinen alue
UK PŽKH
Itäinen alue
OOO Greenta

 

Vuoteen 2019 asti jätemaksut muodostuivat Tatarstanissa asuntojen pinta-alan mukaan – kuluttajat maksoivat 2,8 ruplaa neliömetriltä. Nyt maksut pohjautuvat asuntojen asukaslukuun. Kerrostaloissa maksetaan 71,95 ruplaa ja omakotitaloissa 78,05 ruplaa asukkaalta kuukaudessa. Muutoksella on voittajansa ja häviäjänsä – joillakin maksu laskee, joillakin nousee. 

Nižni Novgorodin alueella muodostuu vuosittain 4,5 miljoonaa tonnia jätettä, joista 1,7 miljoonaa tonnia on yhdyskuntajätettä ja 2,8 miljoonaa tonnia teollisuusjätettä. Osin huonon jätejärjestelmän vuoksi Nizhniy Novgorodin alue sijoittui viiden likaisimman Venäjän alueen joukkoon.

Nižni Novgorod on jaettu kaikkiaan yhdeksään jätehuoltoalueeseen:

1. Novoigumnvoskaja
OOO Nižekologija-NN
2. Balahinskaja
ZAO Upravlenie othodami-NN
3. Bogorodskaja
OOO Siti Ljuks 52
4. Gorodetskaja
ZAO Upravlenie othodami-NN
5. Kstovskaja
GK Real Kstovo
6. Vyksunskaja
OOO ORB Nižni
7. Arzamasskaja
OOO MSK-NT
8. Sergatšsskaja
OOO MSK-NT
9. Urenskaja
OOO EkoStandart

 

Alue on jo pitkään muun muassa luvannut lakkauttaa useat kaatopaikat, kuten Tšornaja dyran, Beloe moren ja Igumnovon. Kaatopaikat on luvattu lakkauttaa vuoden 2019 aikana. Projektia hoitaa yritys GazEnergoStroi — Ekologitšeskie tehnologii.

Projekteja luvassa

Tatarstanin alueelle suunnitellaan yhtä jätteenpolttolaitosta ja projektille tehdään nyt ympäristöarviota. Projektin pääinvestoija on RT-Invest ja projektia tekee tämän tytäryhtiö AGK-2. Kaatopaikkojen yhteyteen suunnitellaan kolmea ekoteknopuistoa ja Kazaniin yhtä. Kazanin puiston on tarkoitus aloittaa toimintansa 2022.

Tatarstanissa toimii 131 yritystä metallin keräyksen ja käsittelyn alalla. Vuoden 2018 aikana 24 uutta yritystä sai lisenssin harjoittaa kyseistä liiketoimintaa. Tasavallassa toimii myös yksi Euroopan suurimmista puunjalostusyrityksistä, Kastamonu, joka uusiokäytti viime vuonna 270 tonnia erilaisia materiaaleja.

Kesällä 2018 MAG Group avasi suuren jätteidenlajitteluaseman Nižni Novgorodin ja Dzeržinskin välissä olevan kaatopaikan yhteyteen. Lajitteluasemalla käytetään hollantilaisen Bollegraaf-yrityksen teknologiaa.

Asema on herättänyt selkeästi huomiota ja siellä on vieraillut muun muassa ruotsalainen delegaatio ja Saksalais-Venäläinen kauppakamari. Yritys alkoi suunnitella myös toista jätteiden lajitteluasemaa, joka voisi valmistua vuonna 2023.

Nižni Novgorodin viimeisimpien henkilövalintojen odotetaantukevan positiivista muutosta jäterintamalla. Loppuvuodesta 2018 alueen uudeksi ympäristöministeriksi valittiin Denis Jegorov, jolla on aikaisempaa kokemusta radioaktiivisen jätteen käsittelsytä. Alueen kuvernööri Gleb Nikitin puolestaan on valittu valtionhallinnon ympäristöön ja luonnonresursseihin keskittyvän työryhmän puheenjohtajaksi.

Aiemmat osat:

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 1: Pietari ja Leningradin alue

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 2: Moskova ja Moskovan alue

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 3: Karjala ja Murmansk

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 4: Jekaterinburg ja Tšeljabinsk

Back top top