Skip to Content

Joko öljyn hinnan pohjakosketus on ohi?

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta kasvoi loppuviikosta lähes 25 prosenttia kuukauden pohjalukemistaan. Öljyn hintakiri on vahvistanut myös Venäjän ruplaa, jonka dollarikurssi nousi samassa ajassa vajaalla kymmenellä prosentilla.

Viime päivinä esitettyjen yleisimpien analyysien mukaan hintojen nousua ovat avittaneet eräiden öljyntuottajamaiden sopima tuotantokiintiö sekä tuotannon hidastuminen Yhdysvalloissa. Useimpien tulkintojen mukaan erityisesti tuotantokiintiösopimus on markkinainterventiona ollut lähinnä psykologinen, sillä öljyn tuotanto ylittää edelleen reippaasti sen kysynnän.

Öljyn hintakehityksen ennustaminen on vaikeaa ja erilaisia kehitysskenaarioita on esitetty laidasta laitaan. Talouslehti Kommersant tiedusteli torstaina kolmelta venäläiseltä analyytikolta arvioita öljyn hinnan tulevaisuudesta. Kaikki kolme esittivät toisistaan poikkeavia näkemyksiä.

Positiivinen arvio

”Öljyn pohjahinta on ehdottomasti jo ohitettu, vaikka saatamme nähdä vielä jyrkkiäkin hintaheilahteluja. Ennemmin tai myöhemmin öljy palaa kuitenkin markkinahinnan kannalta oikeutetulle tasolleen, eli noin 80 dollariin barrelilta. Hintojen nousu tulee kuitenkin olemaan hidasta ja tämän vuoden aikana niiden voi arvioida nousevan vain noin 45 – 50 dollarin tietämille. Öljyn hintoihin vaikuttaa nyt lukuisa määrä erilaisia tekijöitä. Yhdysvallat on esimerkiksi leikannut tuotantoaan ja Kiina on lisännyt öljyn maahantuontia. Moni asia riippuukin Yhdysvaltain öljyntuotannon kehityksestä ja Kiinan taloudesta. Myös Iranin ja Irakin tilanne vaikuttaa voimakkaasti. Alle 30 dollarin barrelihinta on ehdottomasti liian alhainen ja sen on todennut myös moni OPEC-valtio. Lähiaikoina järjestetään öljyntuottajamaiden kokous ja siihen liittyvät odotukset ovat osaltaan nostaneet hintoja viime aikoina. Se on hyvä merkki ja todistaa sitä, että hintataso on tällä hetkellä liian alhainen.”
— Gennadi Shmal, Venäjän öljyntuottajien liiton puheenjohtaja

Negatiiviset arviot

”Ennusteen antaminen on aina epäkiitollinen tehtävä. Nyt öljyn hintaa ovat nostaneet sanalliset interventiot ja se on tietysti luonnollista, sillä markkinat koostuvat ihmisistä joilla on paljon rahaa ja jotka pelkäävät menettävänsä sitä. Juuri nyt maailmalla on käsittämätön määrä ylitarjontaa, varmuusvarastot ovat täynnä ja täysiä öljytankkereita kasaantuu satamiin. Öljyn tuotanto jatkaa kasvuaan Iranin ansioista. Se on täysin ymmärrettävää, sillä Iran tarvitsee juuri nyt rahaa taloutensa ja erityisesti vanhentuneen teollisen infrastruktuurin kohentamiseksi. Pidän siksi hyvinkin todennäköisenä, että öljyn hinta laskee taas 30 dollariin tai jopa sen alle. Todennäköisimmän skenaarion mukaan hinta tulee lähiaikoina liikkumaan 35-40 dollarin välillä laskien samalla hitaasti.”
— Aleksandr Volovik, energiakonserni Bi-Gaz-Si:n pääjohtaja

”Öljyn pohjahintaa ei ole ohitettu. Uskon, että hinta tulee vielä laskemaan. Öljymarkkinoilla on nyt kaksi ongelmaa: tarjonta ja kysyntä. Tarjonnan osalta on nähty myönteisiä merkkejä siinä, että tuotantokiintiöistä on sovittu, mutta kysynnän osalta tilanne on hankalampi. Iso riski liittyy Kiinaan ja sen talouskehitykseen. Mikäli talouskasvu jatkaa hiipumistaan ja maan pankkisektorilta kuullut negatiiviset tiedot vahvistuvat, öljyn hinta voi lähteä taas putoamaan. Näin voi käydä jo lähikuukausien aikana, joten öljymarkkinoiden hermostuneisuus tulee vielä jatkumaan.”
— Natalia Orlova, Alfa-bankin johtava analyytikko

Vuoden vaihteessa nähty öljyn hintojen nopea putoaminen näkyi myös energianhinnoista vahvasti riippuvaisen Venäjän talouden indikaattoreissa ja siirsi talouden elpymisen alkamista vähintään parilla-kolmella kuukaudella eteenpäin. Mikäli raakaöljyn hintakehitys tulee kuitenkin jatkumaan suotuisena, jotain myönteisiä signaaleja saatetaan nähdä jo kevään aikana. Yksi tällaisista signaaleista saatiin tällä viikolla, kun tilastolaitos Rosstatin julkaisemien tietojen mukaan Venäjän teollisuustuotanto kääntyi ensimmäistä kertaa 13 kuukauteen nousuun. Orastava keväinen viherrys on kuitenkin edelleen hataraa ja raakaöljyn uudet hintaheilahtelut voivat vielä torpata elpymisen.

Back top top