Skip to Content

Venäjän-kaupan paluu

Vuoden vaihtuessa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin arjessa on näkynyt ennusmerkkejä, joita voisi jo tulkita signaaleiksi suomalaisten yritysten Venäjän viennin ja liiketoiminnan piristymisestä.

Emme ennusta kahvinporoista, emmekä edes omista kristallipalloa. Puhelin pirisee ja yritykset lähettävät kyselyitä ja tapaamispyyntöjä. Muutama Venäjän viennistä taukoa pitänyt yritys suunnittelee comebackia. Alkuvuoden kaksi ensimmäistä jäsentilaisuuttamme kokosivat nopeasti salin täyteen Venäjän-kaupasta kiinnostuneita yritysedustajia ja tammikuun ensimmäinen koulutus myytiin loppuun. Tunnelma on huomattavasti pirteämpi kuin vuosi sitten.

Positiivista kehitystä on nähty myös viisumimäärien kasvussa, mikä ruplan vahvistumista osoittavien käyrien ohella on ennustanut oikeaan osuvasti venäläisten matkailijoiden palaavan taas Suomeen. Suomi on edelleen yksi venäläisten suosikkikohteita, vaikka huippuvuosien matkailijamääristä olemme vielä kaukana. Turvallisuus, puhdas luonto ja hyvä saavutettavuus ovat ehdottomia valttejamme matkailumarkkinoinnissa. Uusien matkailijaryhmien houkuttelu vaatii kuitenkin jatkuvia panostuksia markkinointiin ja matkailupalveluiden kehittämiseen.

Venäjän teollisuustuotanto kasvoi marras-joulukuussa noin kolme prosenttia vuodentakaisesta.

Rosstatin tilastojen mukaan Venäjän teollisuustuotanto kasvoi marras-joulukuussa noin kolme prosenttia vuodentakaisesta. Analytiikkayhtiö Markitin keräämä Venäjän ostopäällikköindeksi (PMI) kohosi tammikuussa jalostavan teollisuuden osalta 54,7 pisteeseen, eli korkeimmilleen lähes kuuteen vuoteen. Kun indeksiluku on yli 50 pistettä, tuotannon oletetaan kasvavan. Nämä ovat oikeansuuntaisia uutisia suomalaiselle viennille, joka painottuu vahvasti teollisuuden koneisiin ja laitteisiin.

Tiedän. Venäjän talous kasvaa vain maltillisesti – talouden ja tuotannon rakenteelliset uudistukset antavat odottaa itseään. Vuoden alussa tuli voimaan uusia protektionistisia toimia, muun muassa julkisen sektorin ja valtionyhtiöiden hankintapolitiikan osalta. Sanktiotkin ovat voimassa. Vaikka marraskuun vientiluvuissa kasvua oli jo 12 prosenttia, Venäjän viennin kehitys jäänee vielä viime vuodelta miinusmerkkiseksi.

Tästäkin huolimatta iloitsen positiivisista merkeistä. Valmistelemme kumppaneidemme kanssa parhaillaan huhtikuussa julkaistavaa Venäjän kaupan barometrikyselyä ja odotan mielenkiinnolla vahvistavatko sen tulokset mutu-tuntumat oikeaksi.

Back top top