Skip to Content
Team Finland

Paluu normaaliin – suomalaisyritykset jälleen Team Finland -vierailulla Jekaterinburgissa

Yli 20 edustajaa 13 suomalaisyrityksestä osallistui Suomalais-Venäläisen kauppakamarin ja Suomen Moskovan-suurlähetystön järjestämälle Team Finland -vierailulle Jekaterinburgiin lokakuun alussa.

Teksti: Roy Eskelinen ja Satu Niemelä
Kuvat: SVKK

Vierailimme suomalaisten yritysedustajien kanssa Jekaterinburgin lisäksi viidessä muussa Sverdlovskin alueen kaupungissa: Verhnaya Pyshmassa, Alapaevissa, Nizhny Tagilissa, Bolshoy Istokissa ja Suhoi Logissa.

– Järjestimme yhteisiä tilaisuuksia sekä yritysten intressien ja toimialojen mukaan räätälöityjä tapaamisia paikallisten yritysten kanssa, kertoo kauppakamarin Venäjän maajohtaja Jukka Huuhtanen.

Vierailut suuntautuivat paikallisiin suuryrityksiin, joiden toimialoja ovat jätehuolto, kaivosala, maatalous ja metsäteollisuus sekä rakentaminen. Tutustuimme muun muassa Venäjän suurimpaan kuparin, sinkin, hiilen ja jalometallien tuottajaan UGMK:hon ja RMK:hon, joka on yksi Venäjän suurimmista kuparintuottajista.

Lisäksi yritysedustajat pääsivät tapaamaan Venäjän presidentin Uralin federaatiopiirin edustajan Vladimir Jakuševin, Sverdlovskin alueen kuvernöörin Jevgeni Kuivaševin, Jekaterinburgin varapormestarin Aleksei Bubnovin sekä paikallisia ministeriöiden ja korkeakoulujen edustajia.

 

Liiketoimintamahdollisuuksien kartoittamisen ja uusien yhteyksien lisäksi ohjelmassa oli kulttuuria ja urheilua. Vierailimme yritysedustajien kanssa myös Jeltsin-keskuksessa, jossa Suomen Moskovan-suurlähettilään Antti Helanterä luennoi jekateriburgilaiselle yleisölle Suomen tulevaisuuden haasteista ja vihreästä rakentamisesta.

Tapasimme myös Helsingin Jokerit ja kävimme katsomassa heidän pelinsä paikallista Avtomobilist Jekaterinburgia vastaan.

Ensimmäinen Team Finland -vierailu lähes kahteen vuoteen tarjosi aktiivista verkostoitumista, tarjouspyyntöjä ja uusia sopimuksia. Vaikka järjestimmekin Team Finland -vierailuja virtuaalisesti ja Venäjän sisäisesti paikallisten edustajien voimin läpi korona-ajan, ilmassa oli juhlan tuntua, kun pääsimme vihdoin hieromaan kauppoja kasvotusten.

 

Team Finland -vierailua oli odotettu pitkään. Hyvän vastaanoton lisäksi matkaan osallistuneet olivat enemmän kuin tyytyväisiä jälleennäkemisestä jekaterinburgilaisten ja Sverdlovskin alueen yritysten kanssa. Koronarajoituksiin suhtauduttiin pieteetillä, minkä ansiosta osallistujat pääsivät jalkautumaan yhteistyöyrityksiin.

– Olen erittäin tyytyväinen kaikkiin livetapaamisiin ja -kohtaamisiin, joihin yritykset osallistuivat aktiivisesti. Kävimme hyviä ja avoimia keskusteluja, ja saimme kiitosta monipuolisesta ja onnistuneesta ohjelmasta, kauppakamarin yritysneuvoja Annika Peitsara sanoi matkan jälkeen.

Kauppakamarin Venäjän maajohtaja Jukka Huuhtanen kertoo omaksi matkan huippuhetkikseen vierailun Alepaevaan, jossa odotti jälleennäkeminen yli kymmenen vuoden jälkeen Lestekh-yrityksen toimitusjohtajan kanssa.

– Toinen huippuhetki oli tutustuminen NLMK Vtochermetin käsittelykeskukseen. Mistään pienestä toimijasta ei ole kyse: yrityksellä on yli 200 romuraudan käsittelykeskusta, jotka vastaanottavat, käsittelevät ja kuormaavat 5 miljoonaa tonnia romurautaa jalostettavaksi omiin tehtaisiinsa, sanoo Huuhtanen.

Matkalle osallistuneet jäsenyritykset jakoivat kiitosta matkasta ja kertoivat matkan aikana tapahtuneista onnistumisista. Useat yritykset sopivat jälleenmyyntisopimuksia ja koe-erätoimituksia. Muutama sai tarjouspyyntöjä ja ainakin yksi niistä poiki tilauksen.

 

Matkan onnistumisen ja yritysten kiitokset kiteytyivät palautteissa, joista yksi kuului näin: ”Suomalais-Venäläinen kauppakamari avasi ovet, jotka aiemmin olivat meille suljetut. Olemme erittäin tyytyväisiä matkan tulokseen.”

TF-vierailulle osallistuneen Professional Tool LTD:n toimitusjohtajan Andrey Mikerovin palaute matkasta: ”Pa ljon kiitoksia hyvin järjestetystä vierailusta. Teidän työtänne voidaan verrata jäävuoreen, ylhäältä on kaunis vuori ja veden alla se jättimäinen määrä työtä, jota kukaan ei näe. Kaikki vierailut oli järjestetty täydellisesti, kaikki toimi tarkasti ja täsmällisesti. Ja tietysti ilman apuanne olisimme pitkään koputelleet sellaisten venäläisten teollisuusjättien ovia. Kirsikkana kakun päällä oli vielä unohtumaton tapaaminen Jokereiden kanssa. Suuret kiitokset myös suulähettiläs Antti Helanterälle, joka toimii kuin jäänmurtaja rikkomalla venäläisen liiketoiminnan paksua jäätä, jotta yrityksemme voivat työskennellä rauhassa.”

 

Team Finland vie yli kaksikymmentä yritysedustajaa Jekaterinburgiin

Back top top