Skip to Content
Tapahtumaraportit

Pääministeri Juha Sipilä tapasi yrityksiä Pietarissa

Pääministeri Juha Sipilä vieraili Suomi-talossa torstaina 21. syyskuuta tapaamassa yrityksiä. Tapaamiseen hän toi terveiset Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa käymistään keskusteluista.

SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen (vas.), pääministeri Juha Sipilä, Suomen Pietarin Instituutin johtaja Mika Pylsy, Pääkonsuli Anne Lammila

Pääministeri Sipilä saapui Suomi-talolle suoraan Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaistilaisuudessa, johon hän osallistui yhdessä pääministeri Medvedevin kansa. Pietarissa järjestetty kulttuurifoorumi oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma Venäjällä.

Pääministerin ja suomalaisten yritysten keskustelutilaisuuden avasi SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen. Rekolainen toivotti pääministerin seurueineen ja yritykset tervetulleeksi Suomi-taloon, jonka ostamisesta Suomen valtiolle Sipilä ja Medvedev sopivat Oulussa viime joulukuussa.  ”Yritykset arvostavat sitä, että pääministerillä oli tiukasta aikataulusta huolimatta mahdollisuus tulla tapaamaan suomalaisia yrityksiä.  Yritykset tekevät tuloksen, luovat kasvua ja työllisyyttä sekä puurtavat täällä. Ja me muut toimijat kuten SVKK ja Team Finland voimme parhaimmillaankin olla vain mahdollistajia, luoda näitä platformeja ja verkottaa yrityksiä toisiinsa”, Rekolainen totesi.

 

Pääministeri Sipilä kertoi tapaamisen pääministeri Medvedevin kanssa sujuneen hyvässä hengessä, vaikka edelleen on asioita, joista ollaan eri mieltä, kuten sanktiot ja pakotteet. ”Kun viime vuoden tammikuussa tapasin Medvedevin täällä, talouden tilanne oli erilainen, mutta nyt taloudesta kuuluu jo hyviä uutisia”. Pääministeri totesi, että Venäjän vienti on kasvanut ja turismi on taas lähtenyt liikkeelle. Sipilä kertoi Medvedevin arvostavan erityisesti sitä, että suomalaiset yritykset ovat sinnitelleet Venäjän markkinoilla huonommankin jakson yli. ”Tämä sitkeys on täällä noteerattu ja se kasvaa kyllä pääomaa tulevaisuudessa”, Sipilä sanoi. Kotimaan tilanteesta pääministeri Sipilä sanoi, että myös valtiontalouden puolella alkaa helpottaa, kun kasvu on vientivetoista ja kotimaan investoinnit ovat lähteneet kasvuun, vaikka vielä eletäänkin velaksi. ”Eteenpäin mennään positiivisin mielin, kun voidaan siirtyä saneerauksen vaiheesta kehittämiseen”.

Ennen yritysten ajatusten ja toiveiden kuulemista ja luottamuksellista keskustelua valtiosihteeri Paula Lehtomäki kertoi lyhyesti Suomen valtion omistukseen siirtyvän Suomi-talon kehittämissuunnitelmista.

SVKK:n luotsaaman yritysten ja pääministerin keskustelutilaisuuden jälkeen ilta Suomi-talossa jatkui Suomen Pietarin Pääkonsulaatin tarjoamalla vastaanotolla, jossa mukaan oli myös venäläisiä yritysvieraita. Pietarin kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi Pietarin varakuvernööri Sergei Movtšan.

Suomalaisyrityksistä tilaisuuteen osallistuivat: Meka Pro Oy, Bonava, Wärtsilä Oyj, Tikkurila Oyj, East Office of Finnish Industries Oy, Paroc Group Oy, Itella Russia, Propria Oy, Governia Oy, Stora Enso, Valio Oy, Accountor, Arctech Helsinki Shipyard Oy, Finnvera Oyj, Itamaa Oy, Gaia Consulting Oy, Raute Oyj, Neste Petersburg Oy, OP Yrityspankki Oyj, Aker Arctic Technology Oy, ZAO Ames/ Nor-Maali Oy ja Arctia Oy.

 

 

Back top top