Skip to Content

Vuosi 2023 paketissa

Vuosi 2023 jää kauppakamarin historiaan uuden avaamisena ja vanhan sulkemisena. Olemme tutkineet uusia markkinoita, rakentaneet verkostoja ja löytäneet mahdollisuuksia. Avasimme toimiston Kazakstanin Almatyyn elokuussa ja jäsenkokouksemme teki päätöksen Ukrainaan etabloitumisesta. Tehtävämme suomalaisten yritysten exit-tukena on suoritettu, ja ovi Venäjälle on suljettu lopullisesti.

Käymme jatkuvaa keskustelua jäsenyritystemme ja sidosryhmiemme kanssa. Palvelumme, tapahtumamme, sisällöntuotantomme ja neuvontamme tukevat suomalaisten yritysten liiketoimintoja Ukrainan, Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinoilla. Liiketoimintaympäristöön tutustuminen ja kokemustenvaihto on helpompaa, kun ympärillä on osaava kansainvälinen verkosto. Olemme myös korostaneet, että pakotteita tulee noudattaa kaikissa olosuhteissa, minkä suomalaiset vastuulliset yritykset toki ymmärtävät. Tästä kertoo sekin, että pakoteneuvontaamme tulee jatkuvasti kysymyksiä ja pakoteaiheiset tilaisuudet ovat täynnä.

Järjestimme vuonna 2023 yhteensä 36 erilaista tapahtumaa: jäsenklubeja, verkkokoulutuksia ja avoimia webinaareja. Uutispalvelumme on tuottanut yli 300 uutista. Olemme julkaisseet kohdemarkkinoiden markkinatietoa ja -katsauksia sekä liiketoimintamahdollisuuksia ja artikkeleita. Lisäksi olemme tehneet fact finding -matkoja ja järjestäneet Team Finland -vierailuja yrityksille yhteistyössä Suomen ulkoministeriön kanssa.

Keski-Aasian markkinoilla

Helmikuun lopulla vierailimme kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin kanssa Uzbekistanissa ja Kazakstanissa. Maat hakevat aktiivisesti puhtaita teknologioita teollisuuteen, ratkaisuja kestävään kaivostoimintaan ja koulutuksen kehittämiseen. Kysyntä näillä markkinoilla vastaa siis hyvin suomalaisten yritysten tarjontaa.

Syyskuussa järjestimme Team Finland -vierailun Almatyyn yhteistyössä Suomen Astanan-suurlähetystön ja Suomen ulkoministeriön kanssa. Yli 100 suomalaista ja kazakstanilaista yritystä verkostoitui ja haki yhteistyömahdollisuuksia business forumissa ja suomalaisyritysten toiveiden mukaan räätälöidyissä B2B-tapaamisissa.

Elokuun alussa avasimme toimiston Kazakstanin Almatyssa. Toimiston päällikkönä aloitti Altyn Shakirkhanova, joka koordinoi kauppakamarin paikallista työtä, tekee markkinakatsauksia, antaa yritysneuvontaa ja auttaa suomalaisia yrityksiä pääsemään Keski-Aasian, erityisesti Kazakstanin, markkinoille.

Elokuun alussa avasimme toimiston Kazakstanin Almatyssa.

Keski-Aasian merkitys on nostettu myös Suomen hallitusohjelmaan kirjauksella: ”Suomi vahvistaa taloudellisia suhteita Keski-Aasian maihin, sillä ne ovat potentiaalisia kauppakumppaneita turvallisuuspoliittisesti tärkeällä alueella.” Lisäksi Euroopan unionin Keski-Aasian strategian tavoitteena on edistää vihreää siirtymää, auttaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa sekä kehittää maiden liiketoimintaympäristöä ja investointi-ilmapiiriä ja kestävää yhteyspolitiikkaa. Tässä viitekehityksessä EastChamin ja sen jäsenyritysten on hyvä tehdä kansainvälistä yhteistyötä.

Samalla, kun vahvistamme kauppasuhteita Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinoille, muistutamme yrityksiä huolellisuudesta pakotteiden, asiakkaan ja koko toimitusketjun tuntemisessa, jotta pakotteiden kiertämiselle ei jää mitään tilaa.

Ukrainaa uudelleenrakentamassa

Vuoden 2023 aikana olemme kartoittaneet yritysten kiinnostusta Ukrainan markkinaan ja siitä, minkälaista tukea ne tarvitsevat. Toukokuisen yrityskyselymme mukaan suomalaisyrityksiä kiinnostaa Ukrainan uudelleenrakentamisessa energiasektori, rakentaminen, jäte- ja vesihuolto, maatalous sekä suunnittelu ja konsultointi. Yritykset haluavat tehdä uudelleenrakentamista nimenomaan yhdessä ukrainalaisten kanssa maan toiveet ja tarpeet huomioiden. Ukraina on kuitenkin monille yrityksille uusi markkina ja siksi tiedon ja tuen tarve korostuvat. Suomalaiset yritykset tunnistavat hyvin myös toimintaympäristön haasteet. Kyselyn mukaan yritykset tarvitsevat eniten tietoa Ukrainan tarpeista, rahoituksesta ja liiketoimintaympäristöstä.

Ylimääräinen jäsenkokouksemme päätti marraskuun alussa, että kauppakamari etabloituu Ukrainaan ja perustaa toimiston Kiovaan. Toivomme, että Ukrainasta muodostuu pitkällä aikavälillä tärkeä markkina suomalaisille yrityksille. Haluamme olla suomalaisten yritysten tukena niiden hakeutuessa markkinoille. Luomme tukiverkostoa ja jaamme tietoa liiketoimintaympäristöstä. Tarjoamme Ukrainassa käytännön apua ja toimimme verkostoitumisalustana suomalaisille ja ukrainalaisille yrityksille. EastCham tarjoaa yrityksille neuvontapalveluita osana Team Finland -verkostoa ja on mukana toteuttamassa Suomen ulkoministeriön koordinoimaa Ukrainan jälleenrakentamissuunnitelmaa.

Takana värikäs vuosi

Vuoteen on mahtunut taas paljon. Olemme tiiminä tehneet hartiavoimin töitä ja palvelleet suomalaisia yrityksiä parhaamme mukaan. Autoimme suomalaisia yrityksiä sulkemaan oven Venäjälle ja samalla suljimme oman ovemme sinne lopullisesti.

Kansainvälinen verkostomme on laajentunut uusilla kohdemarkkinoilla. Olemme tehneet nopeita päätöksiä ja valinneet tiemme tiukasti strategiaamme noudattaen ja uskon, että olemme oikealla tiellä. Suomalaiset yritykset ovat arvioineet palvelumme kiitettävillä arvosanoilla. Se on tietysti onnistumisen paras mittari.

Haluan kiittää kaikki jäsenyritystemme edustajia, laajaa sidosryhmä- ja Team Finland -verkostoa, ministeriöitä ja suurlähettiläitä erinomaisesta yhteistyöstä. Kiitokset myös henkilökunnalle.

Iso kiitos kauppakamarimme pitkäaikaiselle hallituksen puheenjohtajalle Ilkka Saloselle. Uutena puheenjohtajana meillä aloitti Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, joka on aiemmin toiminut varapuheenjohtajana. On hyvä jatkaa työtä hänen johdollaan.

Toivon kaikille tunnelmallista joulunaikaa ja rauhaa uudelle vuodelle.

Jaana Rekolainen 

toimitusjohtaja

Back top top