Skip to Content

Fokus Keski-Aasiassa ja Ukrainan jälleenrakentamisessa

Vuosi on vierähtänyt siitä, kun EastCham teki vahvasti tulevaisuuteen katsovia muutoksia toimintaansa.

Uuden strategiamme mukaisesti tuemme suomalaisten yritysten liiketoimintaa Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinoilla sekä valmistaudumme Ukrainan uudelleenrakentamiseen yhdessä yritysten kanssa. EastChamin toiminnan suuntaviivat saavat tukea myös Suomen tuoreesta hallitusohjelmasta.

Keski-Aasian merkitys on tunnistettu. Hallitusohjelman mukaan Suomi vahvistaa taloudellisia suhteita Keski-Aasian maihin, sillä ne ovat potentiaalisia ja runsaasti markkinamahdollisuuksia tarjoavia kauppakumppaneita turvallisuuspoliittisesti tärkeällä alueella.

EastCham avasi elokuun alussa toimiston Kazakstanin vilkkaaseen liike-elämän keskukseen Almatyyn. Toimistomme päällikkönä ja Senior Business Advisorina on aloittanut Altyn Shakirkhanova. Hän koordinoi meidän paikallista työtämme, tekee markkinakatsauksia, antaa yritysneuvontaa ja auttaa suomalaisia yrityksiä pääsemään Keski-Aasian, erityisesti Kazakstanin, markkinoille.  Almatyssa vilkkaana alkanut elokuu saa vahvaa jatkoa syyskuussa, kun järjestämme sinne Team Finland -vierailun. Mukaan on ilmoittautunut jo mukavasti yrityksiä, mutta vielä on tilaa muutamille.

Keski-Aasian merkitys on tunnistettu.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, mutta Ukraina rakentaa tulevaisuuttaan jo nyt ja siinä Suomi on vahvasti mukana. Hallitusohjelman mukaisesti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri on antanut toimeksiannon laatia suunnitelma Suomen osallistumisesta Ukrainan jälleenrakentamiseen. Ilahduttavaa on, että suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä elinkeinoelämän ja Team Finland -verkoston kanssa. Tarkoituksena on vahvistaa neuvontapalveluja suomalaisyrityksille ja löytää rahoitusratkaisuja, jotka helpottavat yritysten osallistumista Ukrainan jälleenrakentamiseen. Tässä työssä EastCham on aktiivisesti mukana. Yritysten rooli jälleenrakentamisessa tulee olemaan merkittävä. Toivottavasti olemme yhdessä riittävän ketteriä, ja samalla muistamme sen tärkeimmän: jälleenrakentaminen tehdään Ukrainan tarpeita kuunnellen, Ukrainassa ja ukrainalaisten kanssa.

EastChamin toiminnassa painottuvat suomalaiset pk-yritykset ja tunnistamme tarpeen tukea erityisesti niiden kansainvälistä kasvua. Avauksia uusille vientimarkkinoille tarvitaan. Suomessa on oikeutetusti kannettu huolta siitä, että vientimme on liian harvan yrityksen varassa. Kymmenen suurimman yrityksen osuus viennistä oli viime vuonna lähes kolmannes. Maan hallitus tavoittelee ohjelmassaan kasvuhakuisten, työllistävien ja vientiin tähtäävien yritysten määrän kasvua. Kirjaus on perusteltu.

Ymmärrämme, että toimimme monin tavoin haasteellisilla markkinoilla. Geopolitiikka vaikuttaa lähes päivittäin toimintaan ja asetelmat voivat muuttua hetkessä. Se ei saa estää toimimasta. Hanskat eivät saa pudota.  Meillä on vientiä ja kansainvälistä kasvua vauhdittaessa iso vastuu neuvoa yrityksiä noudattamaan pakotteita tarkasti, ettei niitä kierretä millään markkinoilla. Vain vastuullinen kansainvälinen kauppa voi olla pitkällä aikavälillä kannattavaa.

Jaana Rekolainen 

toimitusjohtaja
+358 400 45 77 43
[email protected]

 

Back top top