Skip to Content
Talous ja kuluttajat Patrik Saarto
Avoin 374
IMF: Venäjän sota Ukrainassa voimistaa koronaelpymisen lieveilmiöitä ja hidastaa globaalia talouskasvua

Kuva: hectorgalarza/Pixabay.

IMF: Venäjän sota Ukrainassa voimistaa koronaelpymisen lieveilmiöitä ja hidastaa globaalia talouskasvua

IMF ennustaa Venäjän talouden kutistuvan vuosiksi eteenpäin.

  • Sota kiihdyttää inflaatiota ja lisää toimitusketjujen ongelmia.
  • Maailmantaloutta uhkaa taloudellinen, teknologinen ja geopoliittinen blokkiutuminen juuri, kun tarvittaisiin yhteistyötä koronapandemian ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.
  • IMF ennustaa Venäjän talouden supistuvan tänä vuonna 8,5 prosenttia ja Ukrainan talouden 35 prosenttia.

Globaalin talouden näkymät ovat muuttuneet voimakkaasti siitä, mitä ne olivat vielä tammikuussa, sanoo IMF tuoreessa World Economic Outlook -katsauksessaan. Talouden elpymisen koronakriisistä arvioitiin tuolloin kiihtyvän toisesta vuosineljänneksestä alkaen omikronvariantin lyhytaikaisen vaikutuksen laannuttua.

Koronaelpyminen on ollut kaikkea muuta kuin kivutonta, sillä taloudet ovat kärsineet kiihtyvästä inflaatiosta, toimitusketjujen häiriöistä ja raaka-ainepulasta. Kiinassa on otettu uudelleen käyttöön lockdowneja.

IMF:n katsauksen mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan hidastaa globaalia talouskasvua. Sota kiihdyttää inflaatiota ja sotkee toimitusketjuja entisestään. Venäjä on yksi maailman suurimmista raaka-aineiden toimittajista sekä yhdessä Ukrainan kanssa suurimmista viljojen viejistä. Ruokaviennin supistumisella on voimakas vaikutus Euroopassa, Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Korona-ajan talouspolitiikka on lisännyt velkaantumista globaalisti. Nyt pääomapako kehittyvistä maista heikentää niiden rahoitusmarkkinoita. Kiristyvä taloustilanne voi lisätä levottomuuksia ympäri maailmaa. Isossa kuvassa kansainvälisiä markkinoita uhkaa teknologinen ja taloudellinen blokkiutuminen, mikä haastaa 70 vuotta vallinneen sääntöpohjaisen globaalin talouden järjestelmän.

IMF pitää tärkeänä, että ongelmista huolimatta kansainvälisessä taloudessa keskitytään digitalisaation ja vihreän siirtymän edellyttämiin muutoksiin. Maailman on yhä voitettava koronapandemia ja torjuttava ilmastonmuutosta. Oleellista onnistumisessa on kansainvälinen yhteistyö. Globaalin talouden blokkiutuminen ja geopoliittisten jakolinjojen syventyminen vie kehitystä päinvastaiseen suuntaan.

Venäjän talous kutistuu pitkäksi aikaa

IMF ennustaa globaalin talouden kasvavan 3,6 prosenttia sekä kuluvana vuonna että ensi vuonna. Ennustetta on laskettu tammikuusta 0,8 prosenttiyksikköä tämän vuoden osalta ja 0,2 prosenttiyksikköä ensi vuoden osalta.

IMF ennustaa Venäjän talouden supistuvan tänä vuonna 8,5 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia. Vielä tammikuussa IMF ennusti Venäjälle 2,8 prosentin talouskasvua tänä vuonna ja 2,1 prosentin kasvua ensi vuonna.

Venäjän talous supistuu pakotteiden ja luottamuspulan seurauksena. IMF arvioi Venäjän öljy- ja kaasuviennin volyymien laskevan tänä vuonna 10 prosenttia ja ensi vuonna 20 prosenttia. Muun viennin arvioidaan laskevan tänä vuonna 7 prosenttia ja ensi vuonna 15 prosenttia. Venäjän ulkomaankaupan odotetaan jäävän alhaisemmalle tasolle useaksi vuodeksi. Ulkomaisen rahoituksen ja teknologian rajoitettu saatavuus aiheuttaa Venäjän teollisuustuotannolle pysyvän pudotuksen.

IMF ennustaa inflaation olevan Venäjällä tänä vuonna 21,3 prosenttia ja ensi vuonna 14,3 prosenttia. Työttömyyden arvioidaan nousevan jopa 9,3 prosenttiin tänä vuonna ja laskevan ensi vuonna 7,8 prosenttiin.

Ennusteita Venäjän talouden kehityksestä

% 2022e 2023e 2024e 2025e
BOFIT -10
Maailmanpankki -11,2 0,6 1,3
IMF -8,5 -2,3
S&P Global -11,1 -1,9 1,6
EBRD -10 0
Venäjän keskuspankin kysely -9,2 0,0 1,7
Venäjän valtiontalouden tarkastusvirasto -10
Venäjän talouskehitysministeriö -8,8 1,3 4,6 2,8

Ukrainan talous romahtaa

Ukrainan talous supistuu merkittävästi humanitaarisen kriisin, väestön poislähdön ja infrastruktuurin tuhoutumisen vuoksi. IMF ennustaa tälle vuodelle 35 prosentin pudotusta, ensi vuodelle ennustetta ei ole annettu. IMF ei anna ennustetta myöskään inflaatiolle ja työttömyydelle Ukrainassa.

Suomen talouden IMF ennustaa kasvavan 1,6 prosenttia tänä vuonna ja 1,7 prosenttia ensi vuonna. Inflaatioennuste on tälle vuodelle 3,8 ja ensi vuodelle 2,7 prosenttia. Työttömyyden IMF ennustaa olevan Suomessa 7,0 prosenttia tänä vuonna ja 6,7 prosenttia ensi vuonna.

Lue myös:

Sodalla on Venäjään monia samoja talousvaikutuksia kuin koronalla – isku talouteen on kovempi

Rosbank: Café & Croissant

Keskustelua aiheesta

Back top top